W którym kierunku zmierzają prace Sekcji Branżowej do spraw Standaryzacji Mięsa EKG/ONZ? Minęło ponad 30 lat od pierwszego posiedzenia w Genewie Sekcji Branżowej do spraw Standaryzacji Mięsa. Sekcji działającej w ramach Grupy Roboczej do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ.
Przez trzy dekady międzynarodowi eksperci, w ramach Sekcji Branżowej, opracowali 16 norm na różne gatunki mięs, które następnie były sukcesywnie aktualizowane. Wiele z podjętych inicjatyw było zaproponowanych przez Polskę, a Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych koordynował działania polskich ekspertów zarówno z administracji publicznej, jak i branży przemysłu spożywczego w zakresie prac Sekcji Branżowej.
Polecamy artykuł "W którym kierunku zmierzają prace Sekcji Branżowej do spraw Standaryzacji Mięsa EKG/ONZ?" przygotowała Anna Janasik – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
W artykule m.in.:
co było przedmiotem prac Sekcji Branżowej w 2023 r.?
co zmieniło się w normie EKG/ONZ na mięso wołowe - tusze i elementy?
jak przebiegają prace nad jakością kulinarną mięsa?
czy w przyszłości będą cyfrowe wersje norm EKG/ONZ?