Kontrole, przeprowadzone na terenie całego kraju w III kwartale
2023 r., objęły zarówno producentów, jak i placówki handlu detalicznego,
w łącznej liczbie 107 podmiotów (89 sklepów i 18 zakładów produkcyjnych).
Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów
owocowych i warzywnych w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i
wymaganiami, których spełnienie zostało zadeklarowane w oznakowaniu
produktu i/lub dokumentach towarzyszących, ze szczególnym uwzględnieniem
przetworów owocowych i warzywnych sezonowych, tj. dżemów, konfitur,
marmolad, powideł, kompotów, warzyw marynowanych i kiszonych.
Nieprawidłowości stwierdzono w 14 podmiotach (13,1 %) – 8 sklepach i 6 zakładach produkcyjnych.
Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 28 partii przetworów owocowych i warzywnych (20 partii w sklepach i 8 partii w zakładach produkcyjnych).
Cech organoleptycznych w skontrolowanych przetworach owocowych i warzywnych nie kwestionowano na żadnym z etapów kontroli.
Parametry fizykochemiczne
W zakresie parametrów fizykochemicznych łącznie skontrolowano 132 partie przetworów owocowych i warzywnych (100 partii w sklepach i 32 partie w zakładach produkcyjnych).
Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w 11 partiach (8 partii przetworów owocowych i warzywnych skontrolowanych w sklepach i 3 partie skontrolowane u producentów).
Stwierdzone nieprawidłowości w skontrolowanym asortymencie na etapie detalu
to głównie: zaniżona masa netto oraz masa netto produktu po odsączeniu,
zawyżona zawartość cukrów w produkcie lub zawyżona zawartość białka – w
stosunku do deklaracji producenta, zaniżona zawartość ekstraktu
ogólnego w stosunku do wymaganej przepisami. Natomiast nieprawidłowości
stwierdzone na etapie produkcji to: zawyżona zawartość
cukrów w stosunku do deklaracji producenta czy obecność siarczynów w
wyrobie gotowym, przy jednoczesnym braku deklaracji ich obecności na
opakowaniu.
Znakowanie
Kontroli znakowania poddano 287 partii przetworów owocowych i warzywnych (250 partii w sklepach i 37 partii w zakładach produkcyjnych).
Nieprawidłowości w oznakowaniu produktów wykryto w przypadku 23 partii przetworów owocowych i warzywnych (15 skontrolowanych partii w sklepach i 8 partii skontrolowanych w zakładach produkcyjnych).
W partiach skontrolowanych przetworów na etapie detalu stwierdzono następujące nieprawidłowości:
- informacja o wartości odżywczej przedstawiona w sposób
nieprawidłowy, bez doprecyzowania, czy odnosi się do produktu całego czy
bez zalewy,
- brak informacji o procesie, jakiemu został poddany wyrób, np. sterylizacji,
- błędne sformułowanie informacji o dacie minimalnej trwałości,
- przekroczenie daty minimalnej trwałości,
- zamieszczenie informacji o warunkach przechowywania nie w bezpośrednim sąsiedztwie daty minimalnej trwałości,
- brak informacji o warunkach przechowywania,
- niewłaściwe przedstawienie informacji o masie netto,
- brak informacji o terminie przydatności do spożycia po otwarciu opakowania,
- brak numeru partii produkcyjnej
Stwierdzone nieprawidłowości na etapie produkcji:
- niewłaściwe przedstawienie informacji o masie netto,
- niepełne dane producenta,
- brak informacji o masie netto po odsączeniu,
- brak informacji o wartości odżywczej na opakowaniu,
- brak informacji o procesie, jakiemu został poddany wyrób, np. sterylizacji,
- błędne określenie kolejności składników w wykazie składników,
- błędne sformułowanie informacji o dacie minimalnej trwałości,
- brak informacji o warunkach przechowywania,
- brak numeru partii produkcyjnej,
- podanie w wykazie składników informacji o zamiennikach, co może wprowadzać konsumenta w błąd co do składu produktu,
- brak wyróżnienia składnika alergennego w wykazie składników,
- pominięcie składników w wykazie składników,
- brak informacji o zawartości substancji konserwującej,
- bezpodstawne zastosowanie znaku „bez GMO”.
Oznakowanie większości skontrolowanych partii przetworów owocowych i
warzywnych niezależnie od etapu kontroli zawierało jednocześnie po kilka
niezgodności.
Należy nadmienić, że bieżąca kontrola nakierowana była na produkty sezonowe.
W wyniku kontroli nie wniesiono uwag do identyfikowalności przetworów
owocowych i warzywnych. W stosunku do 4 partii przetworów warzywnych (3
partie warzyw konserwowych i 1 partia warzyw kiszonych) w 2 sklepach na
terenie województwa małopolskiego oraz kujawsko-pomorskiego,
stwierdzono przekroczenie daty minimalnej trwałości.
Na etapie produkcji sprawdzano także, czy
przedsiębiorcy dysponowali dokumentami potwierdzającymi jakość
stosowanych surowców lub półproduktów. W powyższym zakresie
nieprawidłowości nie stwierdzono.
Nie stwierdzono przypadków stosowania przeterminowanych surowców.
Kontrola dokumentacji nie wykazała stosowania niedozwolonych dodatków do
żywności.
Elementem kontroli jakości handlowej przetworów owocowych i
warzywnych była kontrola technologii produkcji, tj. sprawdzenie sposobu
produkcji oraz prawidłowości przebiegu procesu technologicznego. W tym
zakresie nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości.
W żadnym z kontrolowanych podmiotów zarówno na etapie detalu, jak i u
producentów nie stwierdzono w oznakowaniu produktów konwencjonalnych
bezprawnego zastosowania oznaczeń nawiązujących do ekologicznej metody
produkcji, chronionych nazw pochodzenia (ChNP), chronionych oznaczeń
geograficznych (ChOG) i gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS).
W kontrolowanych podmiotach warunki składowania przetworów owocowych i
warzywnych zapewniały zachowanie ich właściwej jakości handlowej. Stan
kontrolowanych pomieszczeń nie budził zastrzeżeń.
W trakcie kontroli nie stwierdzono występowania zjawiska tzw.
„podwójnej jakości” produktów, przeznaczonych na rynek krajowy oraz do
innych krajów UE.
Zastosowane sankcje
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami organy IJHARS zastosowały sankcje przewidziane przepisami prawa.
W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHARS:
- na etapie sprzedaży detalicznej - wydali 3 decyzje
administracyjne nakładające kary pieniężne za wprowadzanie do obrotu
artykułów rolno-spożywczych o niewłaściwej jakości handlowej; wydali 2
decyzje w związku z odstąpieniem od wymierzenia kar pieniężnych,
ze względu na niski stopień szkodliwości czynu; na osoby odpowiedzialne
nałożyli 5 mandatów karnych oraz wydali 25 zaleceń pokontrolnych.
Ponadto przekazano 3 sprawy do Okręgowych Urzędów Miar w związku ze
stosowaniem wag bez ważnych cech legalizacji oraz 2 sprawy do
Powiatowych Inspekcji Sanitarnych w związku z obrotem przeterminowanymi
przetworami warzywnymi.
- na etapie produkcji - wydali 1 decyzję
wymierzającą karę pieniężną za wprowadzanie do obrotu zafałszowanego
artykułu rolno-spożywczego; wydali 3 decyzje nakazujące poddanie
artykułu rolno-spożywczego zabiegom właściwego znakowania; wszczęli 2
postępowania administracyjne mające na celu wymierzenie kary pieniężnej
oraz nałożyli 1 mandat karny w związku z brakiem zgłoszenia działalności
do właściwego miejscowo Wojewódzkiego Inspektora JHARS na osobę
odpowiedzialną.
Konkluzja
Porównując wyniki wcześniejszych kontroli tego asortymentu przeprowadzonych na etapie sprzedaży detalicznej (w latach 2021 – 2023) oraz na etapie produkcji (w latach 2020 – 2023) można zauważyć, że nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych są znikome.
W przypadku pozostałych wyróżników jakości handlowej (parametry fizykochemiczne i znakowanie), kontrolowanych zarówno w przetworach owocowych, jak i warzywnych na przełomie ostatnich lat, można stwierdzić, że pozostają one na podobnym, niskim poziomie.
Niewielkie wahania w odsetku nieprawidłowości wynikają ze zróżnicowania
asortymentowego, gdyż każda kontrola obejmuje różne kategorie
produktów.
Źródło: GIJHARS