Pozostałości pestycydów. Przegląd aktualnych wymagań prawychŚrodki ochrony roślin, zwane powszechnie pestycydami, to chemiczne środki stosowane w rolnictwie na szeroką skalę od połowy XX wieku. Stanowią one grupę preparatów stosowanych zarówno w rolnictwie, ogrodnictwie, leśnictwie, jak i weterynarii.Środki ochrony roślin są stosowane
profesjonalnie np. w uprawach wielkoobszarowych oraz amatorsko np. w ogrodach
przydomowych. Szerokie ich zastosowanie skupia się na ochronie roślin
uprawnych, lasów, zbiorników wodnych, przestrzeni miejskich i produktów
rolnych. Ochrona ta w głównej mierze polega na zwiększaniu efektywności, jak
również jakości płodów rolnych poprzez hamowanie i stymulację procesów
życiowych roślin, kontroli ilości chwastów, grzybów, wirusów, pleśni, owadów,
ślimaków, gryzoni, a zatem na niszczeniu organizmów uznanych za szkodliwe. Migracja,
trwałość, zdolność do gromadzenia się w różnych elementach środowiska oraz
bioakumulacja substancji aktywnych w tkankach i narządach zwierząt, a także
roślin negatywnie wpływa na środowisko naturalne oraz człowieka.
Polecamy artykuł "Pozostałości pestycydów. Przegląd aktualnych wymagań prawych" autorstwa Anny Szeligi, manager ds. inspekcji i fumigacji J.S. Hamilton Poland. - międzynarodowe regulacje prawne dotyczące pozostałości pestycydów
- konwencje międzynarodowe
- regulacje prawne dotyczące pozostałości pestycydów obowiązujące w UE
- określenie max. poziomów pozostałości
- monitoring pozostałości pestycydów w żywności
- żywność ekologiczna
- badania pozostałości pestycydów w żywności
pełna lista aktualności
|