Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE: kontrowersje dotyczące definicji produktów z drobiu
W Wielkiej Brytanii, a także w innych państwach członkowskich UE, pojawiły się kontrowersje dotyczące ewentualnej luki w definicji „produktów z mięsa drobiowego”, w odniesieniu do nowego rozporządzenia w zakresie norm handlowych dla mięsa drobiowego, które obowiązuje od 1 maja br. Zgodnie z wprowadzonymi zmianami, przetwory i produkty ze świeżego mięsa drobiowego nie mogą być wcześniej zamrożone, podobnie jak samo świeże mięso drobiowe.

Nie jest jednak obecnie dokładnie wiadomo, jaki powinien być skład produktu z mięsa drobiowego. Przedstawiciele brytyjskiego przemysłu drobiowego, wraz z Krajowym Związkiem Farmerów (NFU - National Farmers Union) nalegają, żeby produkt w przekroju wyglądał na dogotowany/dopieczony, tak, aby nie można było zmienić wyglądu powierzchni obrobionej produktów importowanych do celów klasyfikacji. Obecnie, produkty z drobiu wyhodowanego, ubitego i przetworzonego przykładowo w Brazylii, mogą być uprzednio zamrożone do transportu. Aby zapobiec zakłóceniom na rynku unijnym, brytyjski przemysł drobiowy domaga się od Komisji Europejskiej doprecyzowania definicji produktu z mięsa drobiowego.

 

(Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe Weekly)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij