Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zmiana przepisów w zakresie jakości jaj od 28 listopada 2023 roku
28 listopada 2023 roku traci moc rozporządzenie Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 roku ustanawiające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. Urz. L 163 z 24.06.2008 r., str. 6 ze zm.).

Kompetencje powyższego aktu prawnego przejmują nowe rozporządzenia:

  • Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2023/2465 z dnia 17 sierpnia 2023 roku uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących jaj oraz uchylające rozporządzenie Komisji nr 589/2008 (Dz. U. L z 8.11.2023);
  • Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/2466 z 17 sierpnia 2023 roku ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących jaj (Dz. U. L z 8.11.2023);
  • Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2023/2464 zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących jaj (Dz. U. L z 8.11.2023).

Od 28 listopada 2023 roku obowiązuje:

  • Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2023/2465;
  • Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/2466;

Natomiast rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2023/2464 obowiązuje od 8 listopada 2024 roku.


Zmiany wprowadzone rozporządzeniem delegowanym Komisji (UE) 2023/2465 dotyczą m.in., w przypadku:


a. Zakładów pakowania jaj

  • usunięcia informacji o ustalaniu daty minimalnej trwałości jaj,
  • usunięcia definicji „zalecanej daty sprzedaży jaj”,
  • usunięcia (z Załącznika II pkt 1 ppkt a) informacji o okresie tymczasowego ograniczenia w dostępie kur do wybiegów na świeżym powietrzu wynikającego z przepisów Unii w przypadku pozyskiwania jaj z chowu na wolnym wybiegu.

b. Konsumenta finalnego

  • wprowadzenia nowego zapisu masy jaj dla klasy wagowej L i M – L-duże: masa ≥ 63 g i < 73 g oraz M – średnie: masa ≥ 53 g i < 63 g,
  • stosowania określenia metody chowu „klatki ulepszone” dla jaj z chowu klatkowego (załącznik I),
  • zastosowania określenia dla metody chowu kur „niezgodna z normami UE” dla jaj importowanych z kraju trzeciego.

Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/2466 reguluje kwestie związane m.in. z funkcjonowaniem zakładów pakowania i prowadzeniem rejestrów przez producentów, podmioty skupujące i zakłady pakowania.

Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2023/2464 reguluje sprawę znakowania jaj kodem producenta w miejscu produkcji lub w zakładach pakowania.


Źródło: GIJHARS



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij