E-etykiety
Nowe prawo dopuszcza możliwość
poinformowania konsumenta o składnikach wina i jego wartości odżywczej
za pomocą środków elektronicznych wskazanych na etykiecie, np. przy
użyciu kodu QR. Pozwoli to przedsiębiorcom na większą elastyczność i
łatwe wprowadzanie zmian na opakowaniach.
Wykaz składników
Jeżeli podmiot zdecyduje się podać wykaz
składników za pomocą środków elektronicznych, oznaczenie substancji
alergennych obecnych w produkcie będzie musiało znajdować się
bezpośrednio na opakowaniu. W takim przypadku przedsiębiorca musi
pamiętać, że elektroniczne etykiety nie mogą zawierać dodatkowych treści
do celów sprzedażowych lub marketingowych, jak również nie można
gromadzić ani śledzić danych użytkownika.
Aby uwzględnić szczególne cechy win i
metody ich produkcji, Unia Europejska określiła zasady dotyczące
podawania wykazu składników wina. Mają one zastosowanie w przypadku, gdy
składniki wina podane są bezpośrednio na etykiecie, a także jeśli wykaz
składników jest podany za pomocą środków elektronicznych. Dla
aromatyzowanych produktów sektora wina zostaną wydane szczegółowe
regulacje określające sposób oznaczania składników w oznakowaniu tych
wyrobów.
Informacja o wartości odżywczej
Jeśli podmiot zamierza podać informację
o wartości odżywczej za pomocą środków elektronicznych, na opakowaniu
będzie musiał wskazać wartość energetyczną wina za pomocą symbolu „E”
oznaczającego energię. W takim przypadku informacji o wartości odżywczej
na e-etykiecie nie można prezentować wraz z innymi informacjami
przeznaczonymi do celów sprzedaży lub marketingu, a także niedozwolone
jest gromadzenie ani śledzenie danych użytkownika.
Okres przejściowy
Obowiązek dostosowania informacji na
etykietach, w zakresie wykazu składników i wartości odżywczej, będzie
mieć zastosowanie od 8 grudnia 2023 r. zarówno do win, jak
i aromatyzowanych produktów sektora wina.
Wyroby, które zostały wyprodukowane
przed 8 grudnia 2023 roku, mogą być w dalszym ciągu wprowadzane do
obrotu, zgodnie z wymogami dotyczącymi etykietowania obowiązującymi
przed tą datą, aż do wyczerpania zapasów.
Przewodnik dotyczących nowych przepisów
Komisja Europejska pracuje nad
wytycznymi dotyczącymi nowych wymagań w zakresie etykietowania wina.
Dokument ten będzie zawierał pytania i odpowiedzi, w celu wyjaśnienia
wątpliwości związanych z wdrażaniem nowych przepisów. Przewodnik
zostanie opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej również w
języku polskim.
Podstawa prawna:
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/2117
z dnia 2 grudnia 2021 r. zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013
ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych, (UE) nr
1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków
spożywczych, (UE) nr 251/2014 w sprawie definicji, opisu, prezentacji,
etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych
produktów sektora wina i (UE) nr 228/2013 ustanawiające szczególne
środki w dziedzinie rolnictwa na rzecz regionów najbardziej oddalonych
w Unii Europejskiej (Dz. Urz. UE L 435 z 6.12.2021, str. 262 z późn.
zm.)
- Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2023/1606
z dnia 30 maja 2023 r. zmieniające rozporządzenie delegowane (UE)
2019/33 w odniesieniu do niektórych przepisów dotyczących chronionych
nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych dla wina oraz
dotyczących przedstawiania obowiązkowych danych szczegółowych produktów
sektora wina, a także przepisów szczegółowych dotyczących oznaczania i
określania składników produktów sektora wina, oraz zmieniające
rozporządzenie delegowane (UE) 2018/273 w odniesieniu do certyfikacji
importowanych produktów sektora wina (Dz. Urz. UE L 198 z 8.08.2023,
str. 6)
Źródło: MRiRW