Raport OECD pt. "Opracowywanie etykiet żywności w celu poprawy wyników zdrowotnych"OECD opublikowała raport, w którym analizuje uproszczone zasady oznaczania wartości odżywczej. Raport, oparty na doświadczeniach 13 krajów, dostarcza informacji na temat opracowywania, wdrażania i monitorowania uproszczonych systemów oznaczania wartości odżywczej oraz sposobów oceny ich wpływu na konsumentów, dostępne opcje żywności i handel.Kluczowe kwestie podkreślone w raporcie:
· Ochrona zdrowia publicznego jest
czynnikiem przyczyniającym się do rozpowszechniania się systemów uproszczonego
oznaczania wartości odżywczej;
· Chociaż harmonizacja systemów mogłaby
ograniczyć wpływ na przedsiębiorstwa i handel, to jednak prawdopodobnie utrzyma
się globalne zróżnicowanie między systemami znakowania, biorąc pod uwagę, że
etykietowanie ma odpowiadać konkretnym potrzebom ludności w danym
kraju/regionie;
· Jeżeli kraje mają wspólny system,
potrzebne są solidne ramy zarządzania na poziomie ponadnarodowym, aby ułatwić
codzienne wdrażanie i monitorowanie;
· Aby poprawić wykorzystanie dobrowolnych
systemów przez przetwórców żywności, należy rozważyć mechanizmy poprawiające
dostępność informacji i zmniejszające przeszkody administracyjne;
· Konieczne są dalsze badania, aby
zrozumieć, w jaki sposób istnienie uproszczonych systemów oznaczania wartości
odżywczej w ramach szerszego zestawu polityk może ułatwić zdrowsze wybory
żywieniowe.
· Wstępne spostrzeżenia w kilku krajach
pokazują, że uproszczone systemy mogą wpływać na wysiłki w zakresie zmiany
receptur produktów i zachowania zakupowe konsumentów. Jednakże potrzebne są dalsze badania pomiędzy programami, aby
zrozumieć, w jaki sposób mogą one skutecznie wpływać na poprawę prozdrowotnego
oddziaływania środowiska, żywności i diety.
pełna lista aktualności
|