|
AKTUALNOŚCI |
Trombina nie znajdzie się na liście dopuszczalnych dodatków spożywczychParlament Europejski nie zgodził się na wpisanie trombiny pochodzenia wołowego lub wieprzowego na listę dopuszczalnych dodatków spożywczych, które mogą być dodawane do żywności w przetworach i produktach mięsnych. Zdaniem posłów wpisanie tej substancji na listę dodatków do żywności, stanowiącej załącznik do dyrektywy z 1995 roku, pozwoliłoby na wprowadzanie konsumenta w błąd co do jakości produktu, który kupuje.
Komisja Europejska proponowała wpisanie trombiny na listę dopuszczalnych dodatków spożywczych, ale posłowie zapobiegli tej propozycji popierając zastrzeżenia parlamentarnej komisji środowiska i zdrowia publicznego stosunkiem głosów 370 za, 262 przeciw i 32 wstrzymujących się.
Trombina, enzym osocza przyspieszający koagulację krwi, może być stosowany jako spoiwo kawałków mięsa celem uzyskania jednolitego produktu mięsnego. Zdaniem posłów wpisanie tej substancji na listę dodatków do żywności, stanowiącej załącznik do dyrektywy z 1995 roku, pozwoli na wprowadzanie konsumenta w błąd co do jakości produktu, który kupuje, na przykład szynki.
Zgodnie z pierwotną propozycją KE mięso zawierające trombinę nie mogłoby znajdować się w produktach podawanych w restauracjach, ale posłowie uznali, że to nie stanowi wystarczającego zabezpieczenia przed wprowadzaniem w błąd konsumentów. Stosowanie trombiny budzi obawy o zdrowie konsumentów ponieważ zwiększa ryzyko zakażenia bakteriami chorobotwórczymi (takimi jak clostridium czy salmonella).
Niemniej jednak decyzja PE nie oznacza, że trombina objęta została zakazem stosowania, gdyż państwa członkowskie mogą na poziomie krajowym odpuszczać jej stosowanie jako dodatku do żywności.
(Źródło: Serwis Prasowy PE)
pełna lista aktualności
|
|
|
|