Celem kontroli było sprawdzenie
zgodności produktów z tej grupy - obejmującej m.in. miody pitne, cydry,
perry, wina owocowe, napoje winne owocowe, wino z soku winogronowego -
z obowiązującymi przepisami i deklaracją producenta. Objęła ona 102
sklepy oraz 44 producentów z całego kraju. Nieprawidłowości stwierdzono
łącznie w 28 podmiotach (19,2 proc.), w tym w 10 sklepach i u 18
producentów.
Cechy organoleptyczne
Ocena cech organoleptycznych objęła
łącznie 59 partii fermentowanych napojów winiarskich. Zakwestionowano
tylko jedną partię - w zakładzie produkcyjnym - z powodu niewłaściwej
klarowności względem wymagań określonych w przepisach.
Parametry fizykochemiczne
Badania laboratoryjne pod kątem
parametrów fizykochemicznych objęły 223 partie. Nieprawidłowości
stwierdzono w 23 partiach, w tym w 5 partiach w sklepach oraz w 18
partiach w zakładach produkcyjnych.
Nieprawidłowości w handlu detalicznym
dotyczyły: zaniżonej zawartości popiołu, zaniżonej zawartości cukru
i/lub zaniżonej kwasowości ogólnej - względem wymagań określonych dla
danej kategorii wyrobu. (Popiół to wszystkie substancje pozostające po
spaleniu pozostałości po odparowaniu fermentowanego napoju
winiarskiego).
Z kolei stwierdzone nieprawidłowości na
etapie produkcji dotyczyły zawyżonej i/lub zaniżonej: zawartości
alkoholu etylowego, zawartości cukru, zawartości popiołu, zawartości
dwutlenku węgla, kwasowości ogólnej - względem wymagań określonych dla
danej kategorii wyrobu.
Znakowanie
Ocena prawidłowości znakowania objęła
298 partii fermentowanych napojów winiarskich, w tym 201 partii w
sklepach, a także 97 partii w zakładach produkcyjnych. Nieprawidłowości
stwierdzono łącznie w 32 partiach.
W handlu detalicznym nieprawidłowości
dotyczyły m.in.: podawania w oznakowaniu informacji mogącej wprowadzić
konsumenta w błąd, co do kategorii produktu; podania w oznakowaniu
zawartości alkoholu niewłaściwej dla kategorii; podania na wywieszce
cenowej niewłaściwego kraju pochodzenia.
Nieprawidłowości stwierdzonych na etapie
produkcji było znacznie więcej i dotyczyły m.in.: podawania
nieprawidłowej nazwy kategorii fermentowanego napoju winiarskiego;
podawania niepełnej nazwy środka spożywczego, bez informacji o poziomie
słodkości; podawania w oznakowaniu niepełnych danych podmiotu
odpowiedzialnego za informacje o produkcie; podawania w nieprawidłowy
sposób informacji o rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu, tj.
nie podawano określenia: „obj” lub „vol”; użycia niewłaściwego
sformułowania poprzedzającego datę minimalnej trwałości, wykaz
składników lub informację o objętości netto.
Zastosowane sankcje
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości,
na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów
rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 14 decyzji administracyjnych, w
tym 10 decyzji nakładających kary pieniężne, a także nałożyli 6 mandatów
karnych oraz wydali 13 zaleceń pokontrolnych.
Z uwagi na toczące się postępowania
administracyjne oraz procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość
zastosowanych sankcji może ulec zmianie.
Źródło: GIJHARS