Cel aktualizacji
Celem aktualizacji jest wzmocnienie działań publicznych w obszarze zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i zwiększanie odporności sektora rolno-spożywczego na kryzysy.
Zaprojektowane nowe działania i projekty
strategiczne mają być dodatkowym impulsem do pozytywnych zmian
rozwojowych na obszarach wiejskich i w sektorze rolno-spożywczym. Służyć
temu ma m.in. zaangażowanie dodatkowych źródeł finansowania oraz dalsze
wprowadzanie rozwiązań prawnych i organizacyjnych ułatwiających
inwestycje, które poprawią jakość życia na wsi i wzmocnią dochody jej
mieszkańców.
Najważniejsze zmiany
Cel główny zaktualizowanej strategii to:
Wielofunkcyjny rozwój gospodarczy wsi zapewniający bezpieczeństwo
żywnościowe kraju i zwiększenie wartości dodanej z rolnictwa oraz trwały
wzrost dochodów jej mieszkańców przy minimalizacji rozwarstwienia
ekonomicznego, społecznego i terytorialnego oraz poprawie stanu
środowiska naturalnego.
W związku z nowymi wyzwaniami, z jakimi
mierzy się sektor rolno-spożywczy na nowo został zdefiniowany Cel
szczegółowy I pn. „Wzmocnienie bezpieczeństwa żywnościowego i odporności
na kryzysy”. Osiągnięciu realizacji tego celu mają służyć działania i
projekty strategiczne wpisujące się w następujące kierunki interwencji:
- I.1. Zwiększanie opłacalności produkcji rolnej, rybackiej i przetwórstwa rolno-spożywczego
- I.2. Budowa odporności produkcji rolnej i rybackiej, w tym odporności na zmiany klimatu
- I.3. Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego kraju i jakości żywności;
- I.4. Transformacja energetyczna sektora rolno- spożywczego i rozwój biogospodarki
- I.5. Przygotowanie polskiego sektora rolno-spożywczego do rozszerzenia UE i nowych uwarunkowań handlu zagranicznego
W zaktualizowanym dokumencie podkreślona
została konieczność budowy większej odporności na zmiany klimatu (w
szczególności niedobory wody), potrzebę odbudowy łańcuchów dostaw
zerwanych podczas pandemii i w wyniku wojny w Ukrainie, wzmocnienie
krajowych producentów i przetwórców rolno-spożywczych dla trwałej
zdolności do zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego (w tym również w
odniesieniu do produkcji zwierzęcej) oraz zapewnienie uczciwych warunków
konkurencji w rozszerzonej UE i przy nowych uwarunkowaniach handlu
zagranicznego. Aktualizacja odwołuje się również do nowych inicjatyw,
których celem jest poprawa sytuacji demograficznej na obszarach
wiejskich.
Wszystkie zmiany wprowadzone w
dokumencie są również odzwierciedleniem oczekiwań co do większego
ukierunkowania funduszy UE po 2027 i ich celów na potrzeby rozwojowe
obszarów wiejskich i sektora rolno-spożywczego.
Źródło: MRiRW