Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Będą dopłaty do kukurydzy
Na wniosek polskiego rządu Komisja Europejska wyraziła zgodę na dopłaty do kukurydzy. Wnioski o pomoc będzie przyjmować Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa do 30 października 2023 r.

Kto może otrzymać wsparcie?

Komisja Europejska zatwierdziła program pomocy Polski dla podmiotów prowadzących skup lub obrót kukurydzą, w ramach tymczasowych kryzysowych ram pomocy państwa. W związku z tym pomoc w formie dopłat mogą otrzymać podmioty, które m.in.:

  • Nabyły od 15 września do 31 grudnia 2022 r. mokrą kukurydzę od producenta rolnego, któremu został nadany numer identyfikacyjny w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności,
  • Poniosły dodatkowe koszty w wyniku braku stabilizacji na rynku kukurydzy spowodowanej agresją Federacji Rosyjskiej wobec Ukrainy.

Wysokość wsparcia

Wysokość pomocy będzie ustalana jako iloczyn stawki pomocy 200 zł i liczby ton mokrej kukurydzy nabytej od 15 września do 31 grudnia 2022 r., jednak nie więcej niż iloczyn liczby ton kukurydzy sprzedanej po 15 marca 2023 r. i współczynnika 1,25


Jak złożyć wniosek?


Wniosek o pomoc podmiot będzie zobowiązany złożyć do 30 października 2023 r. do kierownika biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) właściwego ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę podmiotu na formularzu opracowanym przez Agencję i udostępnionym na jej stronie internetowej.


Źródło: MRiRW



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij