Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
IERiGŻ: Rapot o spożyciu owoców i warzyw w Polsce
Z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że średnio jeden mieszkaniec Polski zjadł w ub. roku 55,0 kg owoców, a wg wstępnych prognoz w tym roku zje ich o 0,5 kg więcej.

Natomiast w przypadku spożycia warzyw, wielkości te wyniosły odpowiednio 115 kg w roku 2009 oraz planowane 116 kg w roku bieżącym. Dla porównania, w roku 2005 spożycie owoców wynosiło na jedną osobę około 54,1 kg, w roku 2006 było to 54,4 kg, w roku 2007 jedynie 41 kg oraz w roku 2008 - 55 kg.

Dla warzyw świeżych wielkości te rozkładały się następująco: 110 kg w roku 2005, 109 kg w roku 2006, oraz po 115 kg w latach 2007 i 2008. W pierwszym półroczu 2009 roku w spożyciu przeciętnego gospodarstwa domowego dominowały jabłka z udziałem na poziomie około 39,8 proc., następnie owoce cytrusowe oraz banany – 31proc. oraz owoce jagodowe – 18,2 proc. W omawianym okresie pierwszych sześciu miesięcy w przeliczeniu na kilogramy przypadające na jedną osobę w gospodarstwie domowym spożywano w przeciągu jednego miesiąca około 3,29 kg owoców, w tym 1,33 kg stanowiły jabłka i gruszki oraz 1,02 kg owoce południowe (0,66 kg cytrusy i 0,41 banany). Spożycie orzechów oraz pozostałych przetworów owocowych wyniosło zaledwie 0,12 kg na jedną osobę miesięcznie. W przypadku warzyw w pierwszym półroczu minionego roku około 14 proc. stanowiły w konsumpcji pomidory, następnie 12 proc. marchew, 10,2 proc. cebula, 8,5 proc. ogórki, 4,5 proc. buraki oraz 20,9 proc. pozostałe warzywa. W omawianym okresie pierwszych sześciu miesięcy w przeliczeniu na kilogramy przypadające na jedną osobę w gospodarstwie domowym spożywano w przeciągu 1 miesiąca około 4,01 kg warzyw ich przetworów oraz grzybów. Największą ilość stanowiły pomidory – 0,56 kg, następnie kapusta – 0,49 kg, marchew – 0,48 kg i 0,34 kg ogórki. Ponadto średniomiesięcznie na jedną osobę przypadało 0,71 kg przetworów warzywnych z dominującym spożyciem kapusty kiszonej – 0,23 kg.

 

(Źródło: IERiGŻ)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij