Pilotaż programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”. 100 mln zł na współpracę nauki i sektora mleczarskiegoProwadzenie badań naukowych wspierających sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji, przy zachowaniu dobrych praktyk na rzecz ochrony środowiska w aspekcie postępujących zmian klimatycznych – to główne założenia pilotażu programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”. List intencyjny w tej sprawie podpisali: Minister Edukacji i Nauki Przemysław Czarnek, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rafał Romanowski, prezesi spółdzielni mleczarskich oraz rektorzy uczelni przyrodniczych.Podpisanie
listu intencyjnego
Głównym celem pilotażu programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”
jest przeprowadzenie badań naukowych wspierających sektor mleczarski w zakresie
innowacyjnej i bezpiecznej produkcji, przy zachowaniu dobrych praktyk na rzecz
ochrony środowiska w aspekcie postępujących zmian klimatycznych.
Jak podkreślał szef MEiN, inicjatywa zakłada ścisłą współpracę spółdzielni
mleczarskich i uczelni przyrodniczych. – Świat nauki zbliża się bezpośrednio,
wchodzi w bezpośrednią współpracę ze światem biznesu – mówił minister
Przemysław Czarnek, zapowiadając działania podejmowane zarówno przez uczelnie,
jak i firmy. – Między innymi doktoraty, praktyki pracowników czy studentów
naszych uczelni w poszczególnych przedsiębiorstwach, ale też szkolenia
pracowników z tych przedsiębiorstw w naszych uczelniach. Chcemy, żeby
powstawały nowe linie technologiczne, które będą testowane w naszych
przedsiębiorstwach, chcemy, by na szeroką skalę odbywały się badania naukowe,
które mają doprowadzić do tego, by ten produkt, który jest później przetwarzany
i z którego tworzymy znakomite wyroby, jogurty, sery i inne, rzeczywiście był
jeszcze smaczniejszy, jeszcze zdrowszy i tańszy – dodał.
Minister Edukacji i Nauki poinformował, że na pilotaż programu MEiN
przeznaczy 100 mln zł. – Jeżeli ta współpraca będzie się znakomicie rozwijała i
będzie przynosiła wymierne efekty już najbliższej przyszłości, to rząd
Rzeczypospolitej Polskiej jest w stanie przeznaczyć na ten cel wielokrotnie
więcej środków. Wszystko po to, żeby ten rynek rolno-spożywczy, przetwórstwo
rolno-spożywcze w branży mleczarskiej rozwijało się na wielką skalę, dla
pożytku naszych rolników i polskiej wsi – podkreślił minister Przemysław
Czarnek.
Podpisy na
dokumencie złożyli:
- Minister Edukacji i Nauki Przemysław
Czarnek,
- Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i
Rozwoju Wsi Rafał Romanowski,
- Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk,
- Prorektor ds. Nauki i Współpracy Międzynarodowej
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prof. dr hab. Piotr Goliński,
- Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
prof. dr hab. inż. Jarosław Bosy,
- Prorektor ds. Nauki Uniwersytetu Rolniczego im.
Hugona Kołłątaja w Krakowie prof. dr hab. inż. Agnieszka
Filipiak-Florkiewicz,
- Rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w
Olsztynie dr hab. Jerzy A. Przyborowski, prof. UWM,
- Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w
Warszawie prof. dr hab. Michał Jerzy Zasada,
- Wiceprezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni
Mleczarskiej w Krasnymstawie Mirosław Fidecki,
- Wiceprezes Zarządu Spółdzielczej Mleczarni
SPOMLEK Agnieszka Kamela,
- Prezes Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL Tadeusz
Mroczkowski,
- Prezes Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOVITA Dariusz
Sapiński,
- Wiceprezes Zarządu GRUPY POLMLEK Jerzy Borucki,
- Prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w
Łowiczu Iwona Grzybowska,
- Prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w
Piątnicy Zbigniew Kalinowski,
- Wiceprezes zarządu Okręgowej Spółdzielni
Mleczarskiej w Sierpcu Adam Mazurowski.
Sieć badawcza
uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego –
projekt badawczy
– Sieć ma za zadanie bezpośrednią i ścisłą współpracę z naszymi
spółdzielniami mleczarskimi po to, ażeby stworzyć jeszcze bardziej innowacyjne
produkty, stworzyć jeszcze lepsze warunki do przetwórstwa rolno-spożywczego
właśnie w tym sektorze mleczarskim, żeby produkty, które są wytwarzane końcowo
przez nasze spółdzielnie mleczarskie, przez naszych przetwórców były na jeszcze
wyższym poziomie, trafiały do jeszcze większej liczby osób, były dedykowane
poszczególnym grupom: juniorom, seniorom albo osobom dorosłym, sportowcom,
również tym, którzy chcą poprawić swoją kondycję fizyczną. Na koniec, żeby
produkt ten był jeszcze bardziej konkurencyjny na rynkach międzynarodowych i
opatrzony symbolem współpracy – mówił szef resortu edukacji i nauki.
W projekcie, którego głównym celem jest przeprowadzenie badań naukowych
wspierających sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej
produkcji, przy zachowaniu dobrych praktyk na rzecz ochrony środowiska w
aspekcie postępujących zmian klimatycznych, uczestniczy sześć uczelni:
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w
Krakowie,
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie,
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w
Warszawie.
Projekt będzie
realizowany w latach 2023-2027.
Każda uczelnia
otrzyma dotację w kwocie 16 120 000 zł, a Uniwersytet Przyrodniczy
w Lublinie jako lider projektu 19 400 000 zł. Łącznie w ciągu 5 lat
uczelnie na badania otrzymają na ten projekt 100 mln zł.
Badania będą
realizowane w trzech obszarach
- Obszar I – Panel nowatorskich badań do analizy
surowca i wyrobu mleczarskiego w kierunku poprawy jego bezpieczeństwa,
jakości, walorów prozdrowotnych.
Dzięki zaproponowanym i wykonanym pakietom badawczym zakłady mleczarskie
uzyskają kompleksowe wyniki badań, ich interpretacje i wnioski, które mogą
zostać wykorzystane na różnych etapach przetwarzania surowca. Badania
obejmujące ten obszar dostarczą również zakładom mleczarskim nową wiedzę w zakresie
możliwości modyfikacji i udoskonalania receptur i technologii wytwarzania
prozdrowotnych wyrobów mleczarskich i ich roślinnych zamienników, w tym również
o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym.
- Obszar II – Innowacyjne rozwiązania wspierające
działania prośrodowiskowe polskich zakładów mleczarskich.
Badania w tym obszarze pozwolą na opracowanie i wdrożenie rozwiązań
technologicznych opartych na zasobach przyrody, czyli systemów hydrofitowych,
które pozwolą na doczyszczanie ścieków i odzyskiwanie wody ze ścieków
mleczarskich do powtórnego wykorzystania w rolnictwie oraz do celów
socjalno-bytowych w mleczarni. W ramach obszaru II będzie również opracowana i
wdrożona technologia odwadniania i stabilizacji osadów ściekowych w systemach
hydrofitowych.
Badania w II obszarze pozwolą ponadto na dostarczenie zakładom mleczarskim
wiedzy na temat faktycznego wpływu hodowli bydła mlecznego na postępujące
zmiany klimatyczne (ślad węglowy). Natomiast opracowanie bezodpadowej
technologii roślinnych zamienników produktów mlecznych, bazującej na lokalnych
surowcach ekologicznych, może przyczynić się do zmniejszenia negatywnego wpływu
zakładów mleczarskich na ekosystemy.
- Obszar III – Popularyzowanie spożycia wyrobów
mleczarskich oraz opracowanie innowacyjnego modelu upowszechniania nowej
wiedzy o produktach mleczarskich w aspekcie ich właściwości
prozdrowotnych.
Badania w tym obszarze pozwolą na opracowanie nowoczesnego modelu
popularyzacji wiedzy żywieniowej dotyczącej produktów mleczarskich i ich
roślinnych zamienników, uwzględniającej aktualne trendy proekologiczne. Na
bazie wyników z obszarów I i II zostanie również przygotowana baza nowej wiedzy
oraz opracowane metody i innowacyjne narzędzia upowszechniania, z
wykorzystaniem technik informatycznych (m.in. strona internetowe, aplikacje,
chatboty). Zakres i stopień zaawansowania narzędzi i kanałów komunikacji wykorzystywanych
w obszarze III będzie dostosowany do percepcji i szeroko rozumianych potrzeb
grup odbiorców (w tym dzieci, młodzież, osoby dorosłe, osoby starsze, osoby ze
szczególnymi potrzebami żywieniowymi).
Źródło: MRiRW