Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: "Zafałszowania żywności – aktualne trendy i wyzwania prawne"13 września 2023 r. odbyła się organizowana przez PFPŻ ZP oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja poświęcona zafałszowaniom żywności. Partnerem merytorycznym wydarzenia była kancelaria prawna KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński.Celem konferencji było zwiększenie świadomości na temat problemu zafałszowań żywności oraz wymiana wiedzy na temat skutecznych działań i regulacji prawnych mających na celu ochronę konsumentów. Wydarzenie zgromadziło ekspertów, prawników oraz przedstawicieli branży spożywczej, którzy omawiali aktualne trendy i wyzwania prawne związane z jakością i bezpieczeństwem żywności.
Konferencja skupiła uwagę na aspektach prawnych związanych z zafałszowaniami żywności. Omawiano aktualne przepisy i wyzwania prawne związane z kontrolą jakości żywności oraz karaniem osób i firm za fałszerstwa. W trakcie wydarzenia przedstawiciele branży spożywczej mieli okazję zadać prelegentom bezpośrednie pytania i uzyskać najbardziej pożądane informacje, co może przyczynić się do lepszego zrozumienia zagadnienia.
Konferencję otworzyli
dr Andrzej Gantner, wiceprezes, dyrektor generalny PFPŻ ZP oraz Ewa Rutkowska,
adwokatka, współzałożycielka kancelarii prawnej KRK Kieszkowska Rutkowska
Kolasiński.
Pierwszą prezentację pt. „Zafałszowania żywności z perspektywy GIJHARS” przedstawiły
ekspertki Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych -
Dorota Balińska-Hajduk, dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej oraz Dorota
Bocheńska, dyrektor Biura Orzecznictwa i Legislacji. W trakcie wystąpienia
Prelegentki podsumowały zakres kontroli IJHARS, a także wymagania w zakresie
jakości handlowej. Szczegółowo zostało wyjaśnione, kiedy możemy mówić o
zafałszowaniu artykułu rolno-spożywczego, a także jakie są sankcje z tytułu
wprowadzania takich produktów na rynek. Dzięki prezentacji uczestnicy
konferencji uzyskali informacje na temat prowadzonej współpracy między organami
urzędowej kontroli oraz z organami ścigania.
Kolejne zagadnienie
pt. „Zafałszowania w praktyce – konkluzje nt. trendów w postępowaniach na
gruncie prawa żywnościowego” przedstawił zespół kancelarii prawnej KRK
Kieszkowska Rutkowska Kolasiński:
- Michał
Tracz – radca prawny,
- dr
Justyna Nowak – radca prawny,
- Marcelina Izydorczyk
– adwokatka.
W swoim
wystąpieniu Prelegenci przywołali statystyki obrazujące zainteresowanie IJHARS
zafałszowaniami na rynku produktów żywnościowych, w tym dotyczące wzmożonych
kontroli Inspekcji w I półroczu 2023 r. Eksperci kancelarii KRK przedstawili
także wyniki kontroli tematycznych IJHARS dot. wybranych kategorii żywności
oraz częstych kwestii w zakresie zafałszowań żywności na przykładzie decyzji
organów i orzeczeń sądów.
Następny temat „Relacje z dostawcami i odbiorcami – kluczowe punkty dla
bezpieczeństwa prawnego producenta” omówili eksperci kancelarii prawnej KRK
Kieszkowska Rutkowska Kolasiński:
- Ewa Rutkowska, adwokatka,
współzałożycielka KRK Kieszkowska
Rutkowska Kolasiński
- Julia
Żychlińska, adwokatka,
- Mateusz
Winczura, aplikant adwokacki,
Prelegenci odnieśli się do kluczowych kwestii, które
producenci powinni wziąć pod uwagę przy zawieraniu umów z dostawcami i
odbiorcami, w tym podstawowych klauzuli umownych dot. zafałszowania, a także
Ogólnych Warunków Umów. Prelegenci omówili także wybrane roszczenia z tytułu
rękojmi za wady, a także ich ograniczenia.
Konferencję
prowadziła Magdalena Osińska, Dyrektor Działu Prawnego PFPŻ ZP.
Patroni konferencji:
- Stowarzyszenie
Krajowa Unia Producentów Soków
- Związek Polskich
Przetwórców Mleka
- Unia Producentów
i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Związek POLSKIE
MIĘSO
pełna lista aktualności
|