Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Plant-based food. Nazewnictwo alternatyw mięsa i nabiału w kontekście regulacji unijnych i wybranych krajów UE
Pomimo znaczącego rozwoju rynku roślinnych alternatyw dla białka zwierzęcego i coraz bardziej rozbudowanej oferty takich produktów prawo żywnościowe nie wyróżnia odrębnej kategorii „żywności roślinnej”.

Pojęcie „plant-based food” ukształtował sam rynek, który rozumie przez to żywność na bazie roślin (najczęściej o dużym potencjale białkowym, np. roślin strączkowych), której celem jest zastępowanie produktów odzwierzęcych. Co ważne, chodzi tutaj o produkty przeznaczone nie tylko dla wegan i wegetarian, ale także dla tych konsumentów, którzy chcą jedynie ograniczyć spożycie mięsa, nie rezygnując jednocześnie z „mięsnego”, „rybnego” czy „nabiałowego” smaku.

Polecamy lekturę artykułu, który dla czytelników kwartalnika "Food-Lex" opracowała dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska – Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego | FoodLaw.


Kwartalnik "Food-Lex" nr 3/2023 >>

soybean-seed





Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij