|
AKTUALNOŚCI |
Plant-based food. Nazewnictwo alternatyw mięsa i nabiału w kontekście regulacji unijnych i wybranych krajów UEPomimo znaczącego rozwoju rynku roślinnych alternatyw dla białka zwierzęcego i coraz bardziej rozbudowanej oferty takich produktów prawo żywnościowe nie wyróżnia odrębnej kategorii „żywności roślinnej”.Pojęcie „plant-based food” ukształtował sam rynek,
który rozumie przez to żywność na bazie roślin (najczęściej o dużym potencjale
białkowym, np. roślin strączkowych), której celem jest zastępowanie produktów
odzwierzęcych. Co ważne, chodzi tutaj o produkty przeznaczone nie tylko dla
wegan i wegetarian, ale także dla tych konsumentów, którzy chcą jedynie ograniczyć
spożycie mięsa, nie rezygnując jednocześnie z „mięsnego”, „rybnego” czy
„nabiałowego” smaku.
Polecamy lekturę artykułu, który dla czytelników kwartalnika "Food-Lex" opracowała dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska – Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego | FoodLaw.
Kwartalnik "Food-Lex" nr 3/2023 >>
pełna lista aktualności
|
|
|
|