Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Substancje dodatkowe i aromaty w handlu detalicznym dla konsumentów. Wymagania prawne
Substancje dodatkowe i aromaty są powszechnie dodawane do środków spożywczych głównie podczas przemysłowej produkcji żywności.

Z tego powodu większość substancji dodatkowych i aromatów jest wprowadzana do obrotu w systemie tzw. business to business, czyli jest sprzedawana przedsiębiorcom wytwarzającym żywność jako substancje dodatkowe, aromaty lub preparaty złożone (zawierające m.in. substancje dodatkowe i aromaty) nieprzeznaczone dla konsumenta finalnego. Niektóre substancje dodatkowe lub aromaty są jednak również wprowadzane do obrotu detalicznego z przeznaczeniem stosowania do żywności bezpośrednio przez konsumenta.


Polecamy lekturę artykułu, który dla czytelników kwartalnika "Food-Lex" opracowała Joanna Gajda-Wyrębek – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy.


Kwartalnik "Food-Lex" nr 3/2023 >>


Copy+of+Fotolia_128916257_Subscription_L



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij