Substancje dodatkowe i aromaty w handlu detalicznym dla konsumentów. Wymagania prawneSubstancje dodatkowe i aromaty są powszechnie dodawane do środków spożywczych głównie podczas przemysłowej produkcji żywności.Z tego powodu większość substancji dodatkowych i aromatów jest wprowadzana
do obrotu w systemie tzw. business to business, czyli jest sprzedawana
przedsiębiorcom wytwarzającym żywność jako substancje dodatkowe, aromaty lub
preparaty złożone (zawierające m.in. substancje dodatkowe i aromaty)
nieprzeznaczone dla konsumenta finalnego. Niektóre substancje dodatkowe lub
aromaty są jednak również wprowadzane do obrotu detalicznego z przeznaczeniem stosowania
do żywności bezpośrednio przez konsumenta.
Polecamy lekturę artykułu, który dla czytelników kwartalnika "Food-Lex" opracowała Joanna Gajda-Wyrębek – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy.
Kwartalnik "Food-Lex" nr 3/2023 >>
pełna lista aktualności
|