Nowy raport GFI - finansowanie rozwoju sektora roślinnych zamienników mięsaWedług nowego raportu opublikowanego przez Good Food Institute państwa Unii Europejskiej przeznaczyły w sumie ponad 477 milionów euro (ok. 2,12 miliarda zł) na rozwój sektora roślinnych zamienników mięsa oraz mięsa komórkowego.Według nowego raportu opublikowanego przez Good Food Institute (GFI), że
państwa Unii Europejskiej (UE) przeznaczyły w sumie ponad 477 milionów euro
(ok. 2,12 miliarda zł) na rozwój sektora roślinnych zamienników mięsa oraz
mięsa komórkowego.
Produkty te mają szansę w znaczący sposób przyczynić się do ograniczenia
negatywnego wpływu człowieka na środowisko, biorąc pod uwagę nawet o 92% niższą
emisję gazów cieplarnianych do atmosfery w porównaniu z konwencjonalnym mięsem.
Wysiłki rządów państw europejskich mają na celu wsparcie produkcji
zrównoważonych alternatyw różnego rodzaju wyrobów pochodzenia zwierzęcego, w
tym również owoców morza, jaj czy mleka.
Zgodnie z raportem GFI, inwestycje rządowe w zamienniki
mięsa w skali globalnej wzrosły w zeszłym roku dwukrotnie, przy czym dwa
europejskie kraje pobiły w tym kontekście światowy rekord. Dania ogłosiła
większe niż jakiekolwiek inne państwo wsparcie finansowe dla producentów z
sektora plant-based
w wysokości 675 milionów koron duńskich (ok. 405 milionów zł). Drugim
rekordzistą jest Holandia, która przeznaczyła 60 milionów euro (ok. 267
milionów zł) na program Cellulaire Agricultuur Nederland, którego celem jest
przyspieszenie komercjalizacji i badań nad mięsem hodowanym komórkowo oraz
metodami fermentacji precyzyjnej, a także edukacja i szkolenia pracowników dla
nowopowstającego sektora.
W raporcie GFI znaleźć można informację, że UE jako całość zwiększyła budżet
na dofinansowanie badań nad zrównoważonymi źródłami białka do 25 milionów euro
(ok. 111,3 miliona zł) w postaci programu Horyzont Europa. Współfinansowana
przez Wspólnotę inicjatywa EIT Food przeznaczyła z kolei 1,8 miliona euro (ok.
8 milionów zł) na projekty związane z produkcją roślinnych zamienników mięsa,
mięsa komórkowego i fermentacją precyzyjną.
Choć z raportu GFI wynika, że łączna wartość publicznego wsparcia dla
alternatywnych źródeł białka przekroczyła już 1 miliard dolarów (ok. 4 miliardy
zł), badania sfinansowane przez Biuro Spraw Zagranicznych Wielkiej Brytanii
oraz amerykańską organizację non-profit ClimateWorks wskazują, że dla
osiągnięcia pełnych korzyści z rozwoju tej kategorii produktów potrzebne są
rocznie nakłady rzędu 10 miliardów dolarów (ok. 40 miliardów zł). Są one
niezbędne, by do 2050 r. zapewnić wsparcie dla 9,8 miliona pracowników i
zwiększyć wartość aktywności gospodarczej w sektorze o 1,1 biliona dolarów (ok.
4,4 biliona zł).
Raporty
i dodatkowe informacje dostępne są na stronach:https://gfi.org/resource/alternative-proteins-state-of-global-policy/
oraz https://gfieurope.org/blog/europe-government-funding-poised-to-hit-half-a-billion/
pełna lista aktualności
|