Postęp w realizacji działań zaplanowanych w Komunikacie KE ws. planu awaryjnego na rzecz bezpieczeństwa żywnościowegoW celu wdrożenia swojego komunikatu w sprawie „Planu awaryjnego na rzecz zapewnienia zaopatrzenia w żywności i bezpieczeństwa żywnościowego w czasach kryzysu” z 12 listopada 2021 r. Komisja powołała grupę ekspertów ds. europejskiego mechanizmu gotowości i reagowania na kryzysy związane z bezpieczeństwem żywnościowym (EFSCM).W celu wdrożenia swojego komunikatu w sprawie „Planu
awaryjnego na rzecz zapewnienia zaopatrzenia w żywności i bezpieczeństwa
żywnościowego w czasach kryzysu” z 12 listopada 2021 r. Komisja powołała
grupę ekspertów ds. europejskiego mechanizmu gotowości i reagowania na kryzysy
związane z bezpieczeństwem żywnościowym (EFSCM), w skład której wchodzą
przedstawiciele UE i władze niektórych krajów spoza UE, a także zainteresowane
strony w łańcuchu żywnościowym, dostawcy surowców i dostawcy sprzętu. Grupą tą
kieruje DG Agri, przy współpracy DG SANTE i MARE. Pierwsze spotkanie odbyło się
9 marca 2022 r. i dotyczyło skutków rosyjskiej inwazji na Ukrainę.
Aktualne i nadchodzące inicjatywy Grupy Ekspertów EFSCM:
Działania, które mają zostać zrealizowane przez Grupę EFSCM,
zostały przedstawione w
załączniku do Planu Awaryjnego. Większość inicjatyw wymienionych w tabeli
została już lub wkrótce zostanie wdrożona. Obecnie pozostały do przeprowadzenia
trzy działania:
- Badanie dotyczące
określenia ryzyka i podatności na zagrożenia, w tym problemów
strukturalnych, unijnego łańcucha dostaw żywności i jego
infrastruktury krytycznej (do IV kwartału 2023 r.): badanie to
przeprowadza Ecorys w imieniu JRC. Celem badania jest wsparcie EFSCM w
formułowaniu zaleceń mających na celu budowanie gotowości na przyszłe
zagrożenia i kryzysy w dostawach żywności w UE.
- Zalecenia dotyczące
sposobów eliminowania lub łagodzenia zagrożeń i słabych punktów, w tym
problemów strukturalnych stwarzających zagrożenie dla łańcuchów dostaw
żywności (do II kwartału 2024 r.)
- Badanie dotyczące roli
technologii informatycznych w poprawie przejrzystości rynku, w tym w
czasach kryzysu (do IV kwartału 2024 r.).
W lipcu 2023 r. na podstawie prac podgrup EFSCM przyjęła dwa
zalecenia:
Dodatkowo utworzony został panel
ws. zaopatrzenia i bezpieczeństwa żywności. Zbiera on dane umożliwiające
monitorowanie i ocenę dostaw żywności i bezpieczeństwa żywnościowego w UE.
Dodatkowe infromacje: https://agriculture.ec.europa.eu/common-agricultural-policy/agri-food-supply-chain/ensuring-global-food-supply-and-food-security_en#documents
pełna lista aktualności
|