Do zarejestrowanych w roku 2010 r. w rejestrze chronionych nazw
pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazw suska sechlońska
(ChOG) i śliwka szydłowska (ChOG), dołączył właśnie trzeci polski
„śliwkowy” produkt – powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły (ChOG). Tym
samym Polska posiada już 45 produktów rolnych i środków spożywczych
zarejestrowanym jako ChNP, ChOG lub GTS.
Dojrzałe owoce śliwy domowej (łac. Prunus domestica L.) odmiany
„Węgierka Zwykła”, pochodzące z określonego obszaru geograficznego –
Doliny Dolnej Wisły (minimum 75 proc. owoców), miedziany kocioł, ogień
podsycany drewnem liściastym, sito – to wszystko czego potrzebują
lokalni producenci, aby w przeciągu kilku, kilkunastu godzin wypełnić
słoiki słodkim wspomnieniem lata.
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły mają konsystencję gęstej
mieszaniny owocowej z fragmentami skórek owoców o powierzchni lśniącej,
bardziej zestalonej. Specyfikacja produktu, dodatkowo precyzuje, że
powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły posiadają barwę ciemnego brązu z
odcieniem bordowym, na przekroju jaśniejszą z widocznymi fragmentami
fioletowych skórek owoców śliwy. W smaku lekko słodkie oraz kwaskowate z
wyczuwalną delikatną goryczką pochodzącą z pestek. Aromat owocowy z
przewagą śliwki oraz nutą karmelu i dymu.
W położonej na pograniczu województw kujawsko-pomorskiego i pomorskiego,
Dolinie Dolnej Wisły, tradycje wytwarzania powideł śliwkowych posiadają
długoletnią tradycję. Dość powiedzieć, że w rozwiniętym na tym obszarze
sadownictwie już w XVIII wieku przeważała uprawa śliwy domowej odmiany
„Węgierka Zwykła”.
O wysokiej renomie produktu świadczą także liczne artykuły
publikowane zarówno w prasie lokalnej, jak i ogólnopolskiej. Szukając
tropów dotyczących powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły uważny
czytelnik z pewnością trafi na wzmianki w książkach traktujących o
tradycjach regionu. Produkt zdobył także szereg nagród na różnego
rodzaju konkursach.
Skalę sukcesu powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły znakomicie
odzwierciedla organizowane od 2001 roku w miejscowości Strzelce Dolne
Święto Śliwki. Kiedyś święto lokalnej społeczności, obecnie dwudniowa
impreza, odwiedzana przez kilkadziesiąt tysięcy osób z całej Polski,
będące turystyczną wizytówką regionu.
W tym kontekście warto wiedzieć, że proces certyfikacji produktów
spożywczych wyróżnionych znakiem chronione oznaczenie geograficzne
(ChOG), chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) lub gwarantowana tradycyjna
specjalność (GTS), a także produktów rolnictwa ekologicznego w Polsce
nadzoruje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
(IJHARS). Oprócz tego, Inspekcja sprawuje szeroki nadzór nad jakością
handlową żywności – „od pola do stołu” – a więc począwszy od etapu
produkcji, poprzez obrót w handlu i gastronomii, aż po kontrolę
graniczną. Za pomocą prowadzonych kontroli oraz działań edukacyjnych
Inspekcja przeciwdziała zafałszowaniom żywności i innym możliwym
nadużyciom rynkowym, z jednej strony chroni więc interesy polskich
konsumentów, a z drugiej strony wspiera też rodzimych producentów,
stojąc na straży wysokiej jakości i uczciwej konkurencji w branży
rolno-spożywczej.
Na stronie internetowej IJHARS można znaleźć listę wszystkich
polskich produktów wpisanych do unijnego rejestru chronionych nazw
pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych
tradycyjnych specjalności, a także wiele innych informacji na ich temat –
w zakładce „Produkty tradycyjne i regionalne”.
Dodatkowe informacje na temat powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły można uzyskać na stronie internetowej MRiRW, gdzie można znaleźć także ich szczegółową specyfikację.
Informacje o wszystkich unijnych produktach chronionych oraz ich specyfikacjach są z kolei dostępne na platformie eAmbrosia.
Ponadto, szczegółowe informacje dotyczące unijnego systemu ochrony nazw produktów tradycyjnych i regionalnych są dostępne na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło: GIJHARS