Mikroplastiki w artykułach spożywczych. Przegląd bezpieczeństwa żywności w zakresie narażenia ludzi poprzez źródła pokarmowe – analiza raportu FAO Głównymi źródłami narażenia ludzi na mikrodrobiny plastiku są drogi pokarmowe (spożycie z żywnością), kontakt ze skórą oraz wdychanie. Oszacowano, że roczna ilość mikrodrobin plastiku spożywanych z żywnością przez dorosłego człowieka może sięgać nawet 52 000 cząsteczek rocznie.
Wielkość ta może osiągnąć 121 000 cząsteczek
przy uwzględnieniu inhalacji z powietrza. Stwierdzono również, że ekspozycja
doustna może być większa w rejonach, gdzie spożycie ryb i skorupiaków jest
wysokie.
Polecamy lekturę artykułu, który dla czytelników kwartalnika "Food-Lex" opracowała Małgorzata Kłak-Sionkowska z Biura Współpracy Międzynarodowej w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych