Kontrole przeprowadzone zostały na terenie całego kraju na etapie produkcji. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej mięsa drobiowego w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracją producenta. Sprawdzono również znakowanie tych produktów na zgodność z przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego oraz produktów posiadających chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami (GTS). Choć jakość handlowa mięsa jest regularnie kontrolowana przez IJHARS to nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 23 podmiotów.
Skontrolowano łącznie 65 podmiotów produkujących mięso drobiowe z kurczaków i indyków w zakresie:
- cech organoleptycznych – 99 partii mięsa o łącznej masie 235,2 ton,
- parametrów fizykochemicznych – 81 partii mięsa o łącznej masie 260,9 ton,
- znakowania – 112 partii mięsa o łącznej masie 242,9 ton.
Cechy organoleptyczne
Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych.
Parametry fizykochemiczne
Podczas kontroli wykryto zawyżoną zawartość wody w 18 próbkach
pochodzących z 18 partii mięsa drobiowego - kawałków tusz kurczaków o
łącznej masie 32,1 ton, co stanowi 22,2% z 81 partii skontrolowanych.
Zawartość wody wchłoniętej była niezgodna z wymaganiami rozporządzenia
Komisji (WE) nr 543/2008. Rozporządzenie to określa wartości
dopuszczalne współczynnika W/RP, świadczące o zawartości wody
wchłoniętej w badanej próbce mięsa drobiowego.
Znakowanie
Przeprowadzona
kontrola w zakresie znakowania ze 112 skontrolowanych partii mięsa
drobiowego z kurczaków i indyków wykazała nieprawidłowości w przypadku
10 partii mięsa o łącznej masie 22,0 t (co stanowi 8,9% skontrolowanych
partii).
Nieprawidłowości
dotyczyły przede wszystkim: nieprawidłowej nazwy kawałków tusz drobiu
(4 partie), podania w niewłaściwy sposób informacji o pochodzeniu
produktu (2 partie), braku wskazania stanu termicznego mięsa, w którym
było wprowadzane do obrotu (2 partie), braku numeru partii produkcyjnej
(2 partie), braku informacji o klasie jakości mięsa na etykiecie (1
partia).
Znakowanie
produktów: rolnictwo ekologiczne, chronione nazwy pochodzenia (ChNP),
chronione oznaczenia geograficzne (ChOG), gwarantowane tradycyjne
specjalności (GTS)
Kontrolą w zakresie znakowania objęto 2 partie mięsa drobiowego, o łącznej masie 0,5 ton, pochodzącego
z produkcji ekologicznej. Nieprawidłowości nie stwierdzono. Podczas
kontroli nie stwierdzono produktów oznaczonych chronioną nazwą
pochodzenia, chronionym oznaczeniem geograficznym lub gwarantowaną
tradycyjną specjalnością.
Kontrola procesu produkcji
W toku kontroli ustalono, że 6 podmiotów spośród 48 zobowiązanych do kontroli zawartości
wody w tuszach drobiowych przeprowadzało te badania niezgodnie z
wymaganiami rozporządzenia Komisji (WE) nr 543/2008, tj. z różną
częstotliwością lub w niewłaściwy sposób.
Pozostałe wnioski z kontroli
We wszystkich sprawdzonych podmiotach warunki składowania wyrobów zapewniały zachowanie
właściwej jakości handlowej produktów. W trakcie kontroli nie
stwierdzono występowania zjawiska tzw. „podwójnej jakości” produktów,
przeznaczonych na rynek krajowy oraz do innych krajów. Wśród
skontrolowanych partii produktów ustalono, że 8 partii mięsa drobiowego o
łącznej masie 22,0 t było prawidłowo oznakowanych informacją „Produkt
Polski”. W oznakowaniu objętych kontrolą produktów nie umieszczano
deklaracji odnoszących się do produktów wolnych od GMO oraz innych
podobnych.
Zastosowane sankcje
W związku
ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHARS
wydali 3 decyzje administracyjne wymierzające kary pieniężne na kwotę
112 000 zł za wprowadzenie
do obrotu 3 partii mięsa drobiowego o łącznej masie 6,9 t o zawyżonej
zawartości wody – zafałszowanego. Poza tym na osoby odpowiedzialne
nałożono 9 mandatów karnych. Wszczęto 16 postępowań administracyjnych
oraz wydano 8 zaleceń pokontrolnych.
Źródło: GIJHARS