Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
I Festiwal Polskiej Żywności Wysokiej Jakości – dzień II
Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP wziął udział w debacie nt. bezpieczeństwa żywnościowego wraz z ministrem Rafałem Romanowskim, Małgorzatą Gośniowską-Kolą (Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa), Agnieszka Maliszewska (Polska Izba Mleka).

W dyskusji o bezpieczeństwie żywnościowym głos zabierali: wiceprezes, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców Andrzej Gantner, sekretarz stanu Rafał Romanowski, zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Małgorzata Gośniowska-Kola oraz dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka Agnieszka Maliszewska.


– Jeszcze kilkanaście miesięcy temu nie dyskutowaliśmy o bezpieczeństwie żywnościowym, skupiając się na bezpieczeństwie żywności – podkreślił sekretarz stanu Rafał Romanowski.


Wiceminister zwrócił uwagę, że wojna w Ukrainie pokazała, jak ważne jest bezpieczeństwo żywnościowe, zapewnienie odpowiedniej ilości pożywienia. Podkreślił też niebezpieczne spekulacje na giełdach rolnych, które powodują zwirowania na rynkach.


– Ja się czuję oszukany przez Komisję Europejską, która obiecała nam korytarze solidarnościowe. I co? Poziom realizacji jest równy zero. Tak samo jak obiecane wsparcie ze strony Niemiec, czy ze strony prezydenta Bidena – powiedział wiceminister Rafał Romanowski. 


Dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner podkreślił, że ostatnie trzy lata pokazały, iż w Polsce bezpieczeństwo żywnościowe jest zapewnione i niczego nam nie brakowało.


– Mimo dwóch dekad, w których nie brakowało niczego, wystarczyło kilka fotek i wybuchła panika na rynku cukru, chociaż mieliśmy go i mamy pod dostatkiem – przypomniał dyrektor Andrzej Gantner.


Podkreślił jednocześnie, że bezpieczeństwo żywnościowe jest najważniejsze, a polskie firmy pokazały, że są przygotowane do działania w warunkach kryzysowych.


Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka Agnieszka Maliszewska zwróciła natomiast uwagę na trudną sytuację sektora mleczarskiego. Podkreśliła, że Polska jest trzecim producentem mleka w UE, ale spada poziom konkurencyjności ze względu na wysokie ceny energii.


– Przyczyny sytuacji kryzysowej to spadki cen na rynkach światowych i bardzo wysokie ceny energii – powiedziała dyrektor Agnieszka Maliszewska.


Sekretarz stanu Rafał Romanowski poinformował, że Polska jest samowystarczalna w zasadzie we wszystkich segmentach produktów żywnościowych oprócz owoców morza i cytrusów. Jednocześnie jako kraj mamy nadprodukcję żywności i 40 proc. tego, co wyprodukujemy, wysyłamy na eksport.


Źródło: MRiRW


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij