Eksport żywności pochodzenia niezwierzęcego do Chin – obowiązkowa weryfikacja podmiotówGłówny Inspektorat Sanitarny przypomina, że w przypadku podmiotów, których produkty należą do 18 kategorii wysokiego ryzyka, zgłoszonych do Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Republiki Ludowej (GACC) w 2021 r., w ramach skróconej ścieżki rejestracyjnej, niezbędna jest dalsza weryfikacja przez właściwy organ nadzorujący, czy spełnione są wymagania strony chińskiej.Ogólne zasady rejestracji podmiotów na potrzeby eksportu do Chin .
Weryfikacja dla wszystkich podmiotów, których produkty należą
do 18 kategorii wysokiego ryzyka oraz których konta w systemie
CIFER/Single window założył GACC w ramach skróconej ścieżki
rejestracyjnej, musi być przeprowadzona najpóźniej do 30 czerwca 2023 r.
Wymaga to dołączenia w chińskim systemie rejestracyjnym CIFER/Single
window wypełnionego kwestionariusza wraz dodatkowymi dokumentami, w
oparciu o które GACC oceni poprawność złożonego przez firmę wniosku.
Weryfikacja firmy w zakresie poprawności wypełnienia kwestionariusza
oraz dodatkowych dokumentów będzie wymagała przeprowadzenia kontroli
przez organ nadzoru.
Wszystkim firmom będącym pod nadzorem organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
które są zainteresowane kontynuacją procedury rejestracji w chińskim
systemie rejestracyjnym CIFER/Single window i chcą utrzymać eksport do
Chin – Główny Inspektorat Sanitarny rekomenduje pilny kontakt z
nadzorującą je powiatową lub graniczną stacją
sanitarno-epidemiologiczną.
Informację o kontynuacji procedury rejestracji należy przesłać również do wiadomości GIS drogą mailową na adres: export@sanepid.gov.pl.
Źródło: GIS
pełna lista aktualności
|