Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Polacy rezygnują ze spożywania produktów odzwierzęcych, a w sklepach można znaleźć coraz więcej żywności roślinnej
Według badań przeprowadzonych przez Mintel 44% Polaków deklaruje, że względy zdrowotne skłoniły ich do zmniejszenia ilości zjadanego mięsa przetworzonego. Z tego samego powodu już 23% z nas coraz częściej rezygnuje z mleka krowiego. Osoby ograniczające lub wykluczające ze swojego menu te produkty szukają alternatyw, których na rynku nie brakuje.

Według badań przeprowadzonych przez Mintel 44% Polaków deklaruje, że względy zdrowotne skłoniły ich do zmniejszenia ilości zjadanego mięsa przetworzonego. Z tego samego powodu już 23% z nas coraz częściej rezygnuje z mleka krowiego[1]. Osoby ograniczające lub wykluczające ze swojego menu te produkty szukają alternatyw, których na rynku nie brakuje.


W ciągu ostatnich pięciu lat w Polsce odsetek nowości produktowych w kategorii żywności z oświadczeniem „wegański” wzrósł z 7% do 16%[2]. Wiodącymi europejskimi rynkami w tym segmencie są Wielka Brytania i Niemcy. Polska zajmuje wysokie, szóste miejsce. Na rodzimym rynku nie brakuje już alternatyw dla krowiego mleka, śmietany czy serów. W sklepach znajdziemy także bogatą ofertę żywności, która może być spożywana zamiast mięsa.

 

Według najnowszych danych, w ubiegłym roku sprzedaż roślinnych alternatyw dla mięsa i nabiału pobiła kolejny rekord sprzedaży – mówi Marcin Tischner z Fundacji ProVeg, organizacji zajmującej się transformacją systemu żywnościowego – To wyraźnie wskazuje, że Polacy są coraz bardziej zainteresowani redukcją produktów odzwierzęcych w swojej diecie i szukają rozwiązań, które ułatwią im zmianę jadłospisu. Powody są różne. Niektórzy próbują uniknąć chorób dietozależnych lub już się z nimi zmagają i zamierzają zmienić swój dotychczasowy model żywienia. Inni decydują się na ograniczenie lub całkowitą rezygnację z produktów odzwierzęcych, bo troszczą się właśnie o zwierzęta, a także o kondycję planety. 


Dieta roślinna określana jest mianem diety przyszłości. W obliczu pogłębiającego się kryzysu klimatycznego i zaniku bioróżnorodności powinniśmy poszukiwać bardziej zrównoważonych metod produkcji żywności. Obecny model nie jest już wydajny. Z perspektywy globalnej produkcja mięsa i nabiału pochłania 83% terenów uprawnych, a zapewnia zaledwie 18% globalnej podaży kalorii. U podstaw rozwoju trendu roślinnego leży również dostarczanie produktów dobrych dla zdrowia.

 

To, co jemy wpływa na nasze samopoczucie i funkcjonowanie. Najważniejsze jest to, by dieta była dobrze zbilansowana, kolorowa i smaczna oraz – jak zaleca WHO – pełna warzyw, roślin strączkowych i owoców w możliwie jak najmniej przetworzonej formie. Wtedy będzie ona dla nas zdrowa i pełna składników odżywczych – mówi Joanna Lotkowska, dietetyczka i edukatorka żywieniowa, ProVeg Polska  – Zmiana w sposobie odżywiania nie musi wiązać się z radykalnym podejściem i rezygnacją z ulubionych potraw. Ważniejsze jest to, by małymi krokami zastępować produkty pochodzenia zwierzęcego roślinnymi. Warto również przetestować różne modele odżywiania i wybrać ten, który odpowiada nam najbardziej.


To, jaki sposób żywienia jest nam najbliższy można sprawdzić, dołączając do cieszącego się dużą popularnością, 30-dniowego, darmowego wyzwania online Veggie Challenge. Każdy, kto weźmie w nim udział, przez miesiąc będzie otrzymywał wsparcie w postaci wskazówek, ciekawostek, porad i przepisów, które ułatwią ograniczenie spożywania produktów odzwierzęcych lub rozpoczęcie przygody z dietą wegetariańską czy wegańską. Dodatkiem jest  dedykowana wyzwaniu aplikacja, dzięki której każdy uczestnik może na bieżąco śledzić swoje postępy i sprawdzać, jaki pozytywny wpływ na środowisko wywierają jego drobne zmiany. Wiosna to doskonały moment, by o tym pomyśleć. Dostęp do świeżych, sezonowych warzyw i owoców jest coraz większy, a my chętniej sięgamy po lekkie, roślinne przekąski.


roslinne_menu

O ProVeg


ProVeg jest międzynarodową organizacją podnoszącą świadomość żywieniową, która dąży do transformacji światowego systemu żywnościowego, poprzez zastąpienie konwencjonalnych produktów zwierzęcych, roślinnymi i komórkowymi alternatywami.

 

ProVeg współpracuje z międzynarodowymi decydentami, rządami, producentami żywności, inwestorami, mediami i opinią publiczną, aby pomóc światu przekształcić się w społeczeństwo i gospodarkę mniej zależne od hodowli zwierząt, a bardziej zrównoważone dla ludzi, zwierząt i planety.

 

ProVeg posiada status stałego obserwatora w UNFCCC, jest akredytowany przez UNEA i otrzymał nagrodę ONZ “Momentum for Change”.

 

ProVeg Polska realizuje misję ProVeg International od 2017 r., poprzez upowszechnianie wśród polskiego społeczeństwa wiedzy na temat wpływu wyborów żywieniowych na zdrowie, środowisko, dobrostan zwierząt, a także jego roli w kontekście sprawiedliwości społecznej. W lutym 2020 r. została zarejestrowana osobna jednostka organizacyjna – “Fundacja ProVeg”, aby jeszcze skuteczniej realizować misję i wizję ProVeg.

 



[1] Źródło: Mintel GNPD (Global New Products Database)

[2] Źródło: Kantar Profiles/Mintel, sierpień 2022

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij