Relacja z Akademia Prawa Żywnościowego 2023W dniach 17-18 maja 2023 r. odbyła się dwudniowa Akademia Prawa Żywnościowego zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem Akademii Prawa Żywnościowego było Bureau Veritas Certification.Wydarzenie otworzył Andrzej Gantner, wiceprezes i
dyrektor generalny PFPŻ ZP, zaś Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ
ZP prowadziła konferencję moderując po każdej z prezentacji sesje pytań i
odpowiedzi.
Pierwszą wystąpienie pt. „Oświadczenia
środowiskowe w branży spożywczej” przedstawił Michał Tracz, Partner w kancelarii prawnej KRK Kieszkowska
Rutkowska Kolasiński. W trakcie wystąpienia Prelegent podzieli się swoimi
spostrzeżeniami na temat oświadczeń środowiskowych w branży spożywczej
szczegółowo omawiając aktualną sytuację prawną, a także spodziewane zmiany
prawne.
Następnie dr Justyna Nowak, radca prawny w
kancelarii KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński omówiła temat "Jakość i
bezpieczeństwo żywności w orzecznictwie Trybunału Sprawiedliwości UE”, dokonując przeglądu
orzecznictwa TS dotyczącego kwestii jakości i bezpieczeństwa żywności z
ostatnich lat. Ekspertka omówiła orzeczenia z podziałem na analizowane
zagadnienia i rodzaje środków spożywczych, których dotyczą, a także wskazała
najważniejsze konsekwencje wydanych orzeczeń dla przedsiębiorców.
Kolejne zagadnienie pt. „Klasyfikacja
środków spożywczych pod kątem stosowania substancji dodatkowych oraz aktualne
problemy interpretacyjne związane z dodatkami do żywności” omówiła Joanna Gajda-Wyrębek,
kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Zakładzie Bezpieczeństwa
Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH-PIB. Ekspertka
wyjaśniła, czy w każdym przypadku jest potrzebna klasyfikacja produktu, jakie
są konsekwencje niewłaściwej klasyfikacji środków spożywczych, a także jak
należy prawidłowo klasyfikować produkty wegetariańskie. Uczestnicy wydarzenia mieli
również możliwość zapoznania się z zagadnieniem oświadczeń żywieniowych w
kontekście stosowania dodatków do żywności.
Jacek Myszko oraz Martyna Jakubiak z Kancelarii Sołtysiński, Kawecki &
Szlęzak omówili ostatnią prezentację
pierwszego dnia Akademii i odnieśli się do wybranych aspektów prawnych z zakresu
odpowiedzialności producenta za bezpieczeństwo żywności.
Drugi dzień
konferencji otworzyła dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Narodowego Instytut
Zdrowia Publicznego PZH-PIB przedstawiając zagadnienie „Maksymalne poziomy witamin i
składników mineralnych oraz innych substancji w żywności”. Dzięki
prezentacji uczestnicy Akademii dowiedzieli się o trwających pracach
regulacyjnych zarówno na szczeblu krajowymi, jak i unijnym.
Następnie Joanna Krakowiak,
radca prawny kancelarii Wardyński i Wspólnicy sp.k. odniosła się do zmian w regulacjach dotyczących suplementów diety i
żywności funkcjonalnej. Prelegentka wyjaśniła, jak
prawidłowo powinno przebiegać postępowanie przed GIS (notyfikacje, postępowania
wyjaśniające), a także jakich regulacji muszą przestrzegać przedsiębiorcy z
zakresu reklamy i promocji suplementów diety i żywności funkcjonalnej.
Ekspertka oceniła wpływ nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i
żywienia na branżę oraz przedstawiła stan prac legislacyjnych w tym zakresie.
Kolejna prelegentka, Jowita Prokop, Associate w kancelarii Eversheds
Sutherland Poland omówiła zagadnienie "Zmniejszenie pestycydów w żywności. Nowa
propozycja Komisji Europejskiej i jej wpływ na branżę spożywczą" podkreślają szczegółowo
przepisy dotyczące konieczności zmniejszenia użycia pestycydów do 2030 r. oraz
prawidłowego użycia i przechowywania środków ochrony roślin. W trakcie
wystąpienia słuchacze Akademii mogli dowiedzieć się o przewidywanych zmianach
rozporządzenia nr 396/2005 oraz innych zmianach zawartych w propozycji
rozporządzenia ws. zrównoważonego użycia środków ochrony roślin i zmiany
rozporządzenia nr 2021/2115.
Artur Kosecki, kierownik Produktu Rolnictwo Ekologiczne, specjalista
Branży Agri, Bureau Veritas Polska - zarządzanie jakością omówił temat "Ekologiczny, czyli jaki? O wymaganiach certyfikacyjnych dla
przetwórców i wprowadzających produkty ekologiczne na rynek", w trakcie którego
szczegółowo wyjaśnił, o co musi zadbać przetwórca, aby móc wyprodukować żywność
„EKO”.
Ostatnią prezentację Akademii pt. „Nowe ryzyka w żywności – surowcowe i
opakowaniowe – przegląd oraz przeciwdziałanie” omówiła Romualda Dolińska, kierownik Działu
Konsultacyjno-Prawnego Silliker Polska. Ekspertka dokonała przeglądu aktualnego
stanu prawnego i przewidywanych zmian w zakresie zanieczyszczeń procesowych w
żywności. Ponadto, odniosła się do PFAS jak szczególnego rodzaju zanieczyszczeń
żywności, a także podzieliła się swoją oceną w kontekście materiałów
opakowaniowych jako ochrony i potencjalnego źródła zanieczyszczeń.
Patroni konferencji:
- Stowarzyszenie
Krajowa Unia Producentów Soków
- Związek Polskich
Przetwórców Mleka
- Unia Producentów
i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Związek POLSKIE
MIĘSO
pełna lista aktualności
|