Kontrole przeprowadzono w 116 podmiotach (w 40 lokalach gastronomicznych, w 57 sklepach, u 19 producentów).
Cechy organoleptyczne
Cechy organoleptyczne sprawdzono w 71 partiach kawy, herbaty i herbatek.
Z uwagi na niezgodny z deklaracją wygląd liści (przed i po zaparzeniu)
zakwestionowano 1 partię herbaty (1,4%).
Badania laboratoryjne
Badaniami laboratoryjnymi objęto 146 partii kawy, herbaty i herbatek, z
czego 4 zakwestionowano (2,7%). Stwierdzono obecność niedeklarowanych
składników i niedozwolonych barwników, a także zawyżoną zawartość
cukrów.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 464 partii, w tym 260 partii kawy,
herbaty i herbatek oraz 204 partii ciast i wyrobów ciastkarskich.
Nieprawidłowości stwierdzono w 139 partiach, w tym w 73 partiach kawy,
herbaty i herbatek (28,1%) oraz w 66 partiach ciast i wyrobów
ciastkarskich (32,4%). Dotyczyły one m.in.:
- Braku nazwy produktu albo stosowania błędnej (np. nieadekwatnej do składu) lub niepełnej nazwy opisowej.
- Braku podania obowiązkowych informacji (np. wykazu składników w
miejscu sprzedaży, masy netto, warunków przechowywania, instrukcji
użycia/sposobu przyrządzenia, procentowej ilości składnika podkreślonego
w nazwie, danych podmiotu odpowiedzialnego za wprowadzanie produktu do
obrotu).
- Przekroczenia daty minimalnej trwałości.
- Braku wyróżnienia alergenów w wykazie składników.
Źródło: GIJHARS