Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Jakość handlowa przetworów owocowych w 2022 r. – część 2
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową owoców suszonych i kandyzowanych, orzechów oraz mieszanek orzechów, owoców, owoców z orzechami i/lub pestkami.

Kontrolą objęto 69 podmiotów (53 sklepy i 16 producentów).


Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 24 partie. Z uwagi na obecność 
martwych owadów oraz owoców z szypułkami zakwestionowano 2 partie (8,3%).


Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 101 partiach, z czego 18 zakwestionowano (17,8%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły głównie niezgodnej z deklaracją zawartości składników oraz zaniżonej masy netto produktu i zawartości cukrów.


Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 167 partii, z czego w 27 stwierdzono nieprawidłowości (16,2%). Dotyczyły one m.in.:

  • Podania niepełnej lub błędnej nazwy opisowej produktu.
  • Braku lub wskazania niewłaściwych danych podmiotu odpowiedzialnego za wprowadzenie wyrobu do obrotu.
  • Braku oznakowania w języku polskim.
  • Przekroczenia daty minimalnej trwałości.
  • Podawania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej, dacie minimalnej trwałości i warunkach przechowywania.
     
Źródło: GIJHARS


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij