Aktualizacja Raportu Good Food Institute Europe i NielsenIQ dot. wartości rynku roślinnych alternatywGood Food Institute dokonał właśnie aktualizacji danych dotyczących europejskiego rynku roślinnych alternatyw.Powodem aktualizacji było odkrycie pewnych błędów po stronie dostawcy danych
w brytyjskich kategoriach roślinnych serów, jogurtów i deserów oraz w polskiej
kategorii serów roślinnych. Błędy wynikały z błędnej klasyfikacji, co
oznaczało, że nie uwzględniono właściwych produktów. GFI pracuje nad
tym, aby wyciągnięto z tego wnioski, tak aby analitycy konwencjonalnego sektora
żywności i rynku mogli w przyszłości zapewnić w pełni kompleksowy wgląd w
rosnący rynek żywności pochodzenia roślinnego.
Zaktualizowano dane dotyczące sprzedaży dla tych kategorii w raporcie
ogólnoeuropejskim, brytyjskim i polskim, a także ogólne dane dotyczące
sprzedaży żywności roślinnej oraz porównania krajów we wszystkich innych
raportach. Kluczowy wniosek ze zaktualizowanych danych dotyczących
sprzedaży: brytyjskie kategorie serów roślinnych, jogurtów i deserów są
znacznie większe niż pierwotnie podawano (chociaż odnotowały mniejszy wzrost),
podczas gdy polska kategoria serów roślinnych jest mniejsza.
Link do zaktualizowanej wersji raportu: https://gfieurope.org/wp-content/uploads/2023/04/2020-2022-Europe-retail-market-insights_updated-1.pdf
pełna lista aktualności
|