KE proponuje aktualizację norm handlowych dot. produktów rolno-spożywczych21 kwietnia Komisja Europejska opublikowała propozycję rewizji istniejących standardów handlowych dla szeregu produktów rolno-spożywczych, w tym: owoców i warzyw, soków i dżemów owocowych, miodu, drobiu czy jaj. Nowelizacja została przedstawiona w kontekście rewizji tzw. dyrektyw śniadaniowych.Warto zwrócić uwagę na to, że proponowane
środki obejmują również następujące kwestie:
- Odpady
żywnościowe: Proponowane zmiany dotyczą odpadów żywnościowych i odpadów
opakowaniowych. Przykładowo, „brzydkie”
owoce i warzywa (z zewnętrznymi wadami, ale nadal nadające się do
lokalnej/bezpośredniej konsumpcji) sprzedawane lokalnie i bezpośrednio
przez producentów konsumentom byłyby zwolnione z obowiązku przestrzegania
norm handlowych, co mogłoby dać konsumentom większe możliwości zakupu
świeżych owoców i warzyw po bardziej przystępnych cenach i przynieść
korzyści producentom działającym w krótkich łańcuchach dostaw.
- Soki
owocowe: soki owocowe będą mogły być opatrzone oświadczeniem „bez dodatku
cukru”, aby wyjaśnić konsumentom, że w przeciwieństwie do nektarów
owocowych soki owocowe z definicji nie mogą zawierać dodanych cukrów –
jest to cecha, której większość konsumentów nie jest świadoma. Ponadto,
aby zaspokoić rosnące zapotrzebowanie konsumentów na produkty o niższej
zawartości cukru, na etykiecie soku owocowego o zmienionej formule będzie
można umieścić informację „sok owocowy o obniżonej zawartości cukru”. Aby
jeszcze bardziej uprościć komunikację z konsumentami i dostosować się do
ich oczekiwań, termin „woda kokosowa” mógłby być używany obok terminu „sok
kokosowy”.
- Dżemy
i marmolady: zawartość owoców w dżemach zostanie zwiększona z 350 gramów
do minimum 450 gramów (i do 550 gramów w produktach wysoko-jakościowych)
na kilogram gotowego produktu. Wraz
ze wzrostem zawartości owoców w produktach, konsumenci otrzymywaliby
produkt z mniejszą ilością cukrów wolnych i większą ilością owoców niż
obecnie. Termin „marmolada”,
dopuszczony do tej pory tylko dla dżemów cytrusowych, będzie teraz
dopuszczony dla wszystkich dżemów, aby wprowadzić możliwość dostosowania
nazwy produktu do najczęściej używanej lokalnie.
pełna lista aktualności
|