PFPŻ ZP na Food Waste ForumMarta Tomaszewska-Pielacha, dyrektor ds. żywności i żywienia PFPŻ ZP wzięła udział w debatach "Zasoby Ziemi, czy kula ziemska jest w stanie wyżywić naszych prawnuków" oraz "Czy żywność przyszłości to chwilowy trend?".PFPŻ ZP zostało
zaproszone do udziału w Food Waste Forum, które odbyło się w dniu 25
kwietnia br. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Marta Tomaszewska-Pielacha, dyrektor ds. żywności i żywienia Federacji podzieliła się swoimi spostrzeżeniami w panelach pt.: - "Zasoby Ziemi, czy kula ziemska jest w stanie wyżywić naszych prawnuków"
- "Czy
żywność przyszłości to chwilowy trend?".
W swoich wystąpieniach Marta Tomaszewska-Pielacha podkreślała, że sektor przetwórczy, jako ogniwo integrujące system
żywnościowy, ma największą odpowiedzialność za podjęcie działań systemowych w
całym łańcuchu, łącznie ze zrównoważonym pozyskiwaniem surowców i
odpowiedzialną konsumpcją. Jest to również niewątpliwie szansa, aby z jednej
strony edukować dostawców surowców, a z drugiej – prowadzić działania
skierowane do odbiorców produktów. Przemysł przetwórczy wprowadza liczne dobre
praktyki. W Polsce firmy branży spożywczej od wielu lat współpracują z Bankami
Żywności, wspierają jadłodzielnie, mają już również fabryki ZERO WASTE. Branża
wykorzystuje również mniej atrakcyjne warzywa oraz promuje wykorzystanie
ich przez konsumentów, czy też prowadzi działania edukacyjne. Przykładem tego
typu działań jest m.in. program "Trzymaj Formę!", w którym od niedawna pojawiły
się treści dotyczące racjonalnego planowania jadłospisu, prawidłowego
obchodzenia się z żywnością, czy też odpowiedzialnego dokonywania zakupów
produktów spożywczych.
Konieczna
jest również edukacja konsumentów w zakresie zrozumienia informacji na
opakowaniach produktów. Dyrektor PFPŻ ZP podkreślała, że żywność jeszcze nigdy
nie była tak bezpieczna i jednocześnie nigdy nie miała tak złego PR-u. W Unii
Europejskiej i w Polsce mamy żywność bezpieczną, nad czym czuwa Europejski
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz inne instytucje. Nowe składniki żywności
oraz nowe technologie przed dopuszczeniem do stosowania muszą przejść bardzo
rygorystyczną ocenę bezpieczeństwa. Istnieje potrzeba podejmowania działań
zwiększających zaufanie konsumentów, wówczas będzie większa otwartość na
innowacyjne składniki i produkty.
Organizatorami wydarzenia były Bank Żywności w Olsztynie i Fundacja R&D HUB. Partnerem logistycznym była Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Strona internetowa wydarzenia: www.foodwasteforum.pl
pełna lista aktualności
|