Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
PFPŻ ZP na Food Waste Forum
Marta Tomaszewska-Pielacha, dyrektor ds. żywności i żywienia PFPŻ ZP wzięła udział w debatach "Zasoby Ziemi, czy kula ziemska jest w stanie wyżywić naszych prawnuków" oraz "Czy żywność przyszłości to chwilowy trend?".

PFPŻ ZP zostało zaproszone do udziału w Food Waste Forum, które odbyło się w dniu 25 kwietnia br. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.


Marta Tomaszewska-Pielacha, dyrektor ds. żywności i żywienia Federacji podzieliła się swoimi spostrzeżeniami w panelach pt.: 

  • "Zasoby Ziemi, czy kula ziemska jest w stanie wyżywić naszych prawnuków"
  • "Czy żywność przyszłości to chwilowy trend?".

W swoich wystąpieniach Marta Tomaszewska-Pielacha podkreślała, że sektor przetwórczy, jako ogniwo integrujące system żywnościowy, ma największą odpowiedzialność za podjęcie działań systemowych w całym łańcuchu, łącznie ze zrównoważonym pozyskiwaniem surowców i odpowiedzialną konsumpcją. Jest to również niewątpliwie szansa, aby z jednej strony edukować dostawców surowców, a z drugiej – prowadzić działania skierowane do odbiorców produktów. Przemysł przetwórczy wprowadza liczne dobre praktyki. W Polsce firmy branży spożywczej od wielu lat współpracują z Bankami Żywności, wspierają jadłodzielnie, mają już również fabryki ZERO WASTE. Branża wykorzystuje również mniej atrakcyjne warzywa oraz promuje wykorzystanie ich przez konsumentów, czy też prowadzi działania edukacyjne. Przykładem tego typu działań jest m.in. program "Trzymaj Formę!", w którym od niedawna pojawiły się treści dotyczące racjonalnego planowania jadłospisu, prawidłowego obchodzenia się z żywnością, czy też odpowiedzialnego dokonywania zakupów produktów spożywczych.


Konieczna jest również edukacja konsumentów w zakresie zrozumienia informacji na opakowaniach produktów. Dyrektor PFPŻ ZP podkreślała, że żywność jeszcze nigdy nie była tak bezpieczna i jednocześnie nigdy nie miała tak złego PR-u. W Unii Europejskiej i w Polsce mamy żywność bezpieczną, nad czym czuwa Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz inne instytucje. Nowe składniki żywności oraz nowe technologie przed dopuszczeniem do stosowania muszą przejść bardzo rygorystyczną ocenę bezpieczeństwa. Istnieje potrzeba podejmowania działań zwiększających zaufanie konsumentów, wówczas będzie większa otwartość na innowacyjne składniki i produkty. 


Organizatorami wydarzenia były Bank Żywności w Olsztynie i Fundacja R&D HUB. Partnerem logistycznym była Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Strona internetowa wydarzenia: www.foodwasteforum.pl


FoodWasteForum



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij