Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 16 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 51 partiach, z czego 4
zakwestionowano (7,8%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły zaniżonej
zawartości kwasów tłuszczowych w stosunku do informacji w wartości
odżywczej oraz niezgodnej z deklaracją producenta liczby nadtlenkowej i
zawartości kwasów tłuszczowych.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 99 partii, z czego w 14 stwierdzono nieprawidłowości (14,1%). Dotyczyły one m.in.:
- Braku informacji o szczególnych warunkach użycia, tj. „używać
wyłącznie na zimno” w przypadku oleju lnianego tłoczonego na zimno.
- Podania informacji „… produkt z Warmii” wraz z grafiką
przedstawiającą Polskę i zaznaczonym na niej punktem na Warmii
(sugerującymi, że zarówno produkcja oleju, jak i uprawa surowca odbyła
się na terenie Warmii), podczas gdy stosowany rzepak został zakupiony w
innej części Polski.
- Stosowania oznakowania „wolne od GMO” niezgodnego z obowiązującymi przepisami.
- Użycia zbyt małej czcionki w oznakowaniu ilości nominalnej i wartości odżywczej.
- Podawania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej, warunkach przechowywania i dacie minimalnej trwałości.
Źródło: GIJHARS