PFPŻ ZP na Europejskim Kongresie GospodarczymAndrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP weźmie udział w debatach "GOZ w przemyśle spożywczym" oraz "Od pola do stołu", zapraszamy!PFPŻ ZP na Europejskim Kongresie Gospodarczym! Nasz wiceprezes i dyrektor generalny Andrzej Gantner weźmie udział w dwóch debatach:
- "GOZ w przemyśle spożywczym" • 25 kwietnia 2023 • 15:00-16:00 • wraz z: Andrzej Grzymała, Marek Piatkowski, Piotr Romańczuk, Leszek Wieciech i Olimpia Wolf
Producenci żywności i napojów przed wyzwaniem gruntownej zmiany modelu gospodarki z linearnego na cyrkularny. Nowe regulacje UE, wymagania, terminy, stan implementacji: projekt ROP, projekt kaucyjny, dyrektywa SUP (Single-use plastics). Jak powinny być wprowadzone założenia GOZ w Polsce, aby osiągnąć założone cele i zapewnić stabilność przedsiębiorcom. Działania adaptacyjne po stronie przedsiębiorców branży spożywczej – szacowane koszty, wpływ na konkurencyjność, przykładowe projekty.
- "Od pola do stołu" • 26 kwietnia 2023 • 11:30-13:00 • wraz z: Małgorzata Bojańczyk, Waldemar Humięcki, Andrej Modic, Bartosz Urbaniak, Monika Lasoń i Adam Tubilewicz
Strategia „Od pola do stołu” – na drodze do zrównoważonych systemów żywnościowych. Europejska strategia i krajowe plany. Konieczne dostosowania technologiczne i ich koszty. Rodzaje i skala inwestycji. Transfer wiedzy. Zmiany w modelach produkcji i dystrybucji. Redukcja strat żywności, ograniczenie jej marnowania oraz zużycia zasobów potrzebnych do wytworzenia niewykorzystanych produktów żywnościowych. Samowystarczalność coraz istotniejszym elementem bezpieczeństwa żywnościowego. Zapraszamy!
EKG odbędzie się 24-26 kwietnia 2023 r. w Katowicach w Międzynarodowym Centrum Kongresowym.
Zapraszamy!
pełna lista aktualności
|