Konferencja SGGW: bezpieczeństwo żywnościowe„Polska wieś, bezpieczeństwo żywnościowe a media”, to konferencja zorganizowana wspólnie przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego. Rektor uczelni prof. dr hab. Alojzy Szymański zwrócił uwagę na rozwój Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i znaczenie prowadzonych w niej badań w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz rozwoju polskiego rolnictwa.
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki podkreślił przede wszystkim dwa rodzaje znaczenia bezpieczeństwa żywnościowego. Po pierwsze zwracając uwagę na prognozy demograficzne, które w skali całego świata przewidują, że już w roku 2030 niezbędny będzie wzrost produkcji żywności o 50 proc. w stosunku do chwili obecnej. Natomiast 20 lat później, aby zabezpieczyć odpowiednią ilość pożywienia dla stale wzrastającej liczby ludności, niezbędne będzie podwojenie produkcji żywności. Minister powiedział, że jeżeli chodzi o Polskę to jesteśmy w dobrej sytuacji i skutecznie eksportujemy nasze nadwyżki żywnościowe do coraz większej liczby państw. Za rok ubiegły mieliśmy dodatni bilans w wymianie handlowej produktami rolno-spożywczymi na poziomie 2,1 mld euro. Ten stan utrzymuje się od dziesięciu lat, nawet pomimo ostatniego kryzysu gospodarczego w ostatnich latach.
Minister Marek Sawicki podkreślił, że jest to możliwe dzięki przemianom jakie nastąpiły na terenach wiejskich w latach 90. i po naszym przystąpieniu do Unii Europejskiej. Szef resortu rolnictwa zwrócił przy tym uwagę, że mamy bardzo dobre służby kontrolujące produkcję rolną i produkcję żywności dzięki czemu zapewnione jest także bezpieczeństwo żywnościowe pod względem jakościowym. Marek Sawicki poinformował również uczestników konferencji o aktualnych zagadnieniach, skupiając się na trzech kwestiach : konsultacjach na temat przyszłości WPR, uproszczeń w PROW 2007 – 2013 i sprzedaży bezpośredniej. Minister zachęcał wszystkich do aktywności i przesyłania do Komisji Europejskiej swoich opinii i komentarzy, co do przyszłego kształtu Wspólnej Polityki Rolnej, gdyż wchodzimy obecnie w decydującą fazę dyskusji na ten temat.
Odnosząc się do uproszczeń w PROW 2007-2013 minister zwrócił uwagę na zmiany dotyczące działania „młody rolnik”, podkreślając kwestie dotyczące dziedziczenia gospodarstwa i jego wielkości.
W sprawie sprzedaży bezpośredniej szef resortu rolnictwa poinformował, że wspólnie z Inspekcją Weterynaryjną będą podejmowane działania na rzecz promocji tej formy sprzedaży, która pozwala rolnikom osiągać dodatkowy dochód z gospodarstwa, a konsumentom możliwość nabycia wyjątkowych produktów o charakterystycznym smaku.
(Źródło: MRiRW)
pełna lista aktualności
|