Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Prawo podatkowe - aktualne wyzwania dla przedsiębiorców z branży żywnościowej w 2023 r.”16 marca 2023 r. odbyła się konferencja „Prawo podatkowe - aktualne wyzwania dla przedsiębiorców z branży żywnościowej w 2023 r.” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym konferencji była Ernst & Young Usługi Finansowe Audyt sp. z o.o. Polska sp.k.Pierwszą prezentację pt. „Krajowy system e-faktur (KSeF) z perspektywy resortu finansów” wygłosiła Anna Mytyk,
zastępca dyrektora w Departamencie Podatku od Towarów i Usług w Ministerstwie
Finansów. W trakcie wystąpienia Prelegentka opowiedziała uczestnikom wydarzenia
o podstawie prawnej KSeF oraz założeniach wersji docelowej. Dzięki prezentacji
uczestnicy zapoznali się z uprawnieniami do korzystania z KSeF oraz bezpłatnymi
narzędziami KSeF. Ponadto, Prelegentka udzieliła wyjaśniła pojęcie faktury ustrukturyzowanej
oraz jej strukturę, a także zasady wystawiania oraz otrzymywania faktur w KSeF.
Kolejne zagadnienie pt. „E-faktury –
czas na przygotowania” przedstawiła Katarzyna Wróblewska, Partner w Dziale Doradztwa
Podatkowego EY. W swoim wystąpieniu Prelegentka podkreśliła, że na
funkcjonowanie firmy mogą mieć wpływ nowe przepisy z obszaru digitalizacji w
świecie raportowania finansowego. Wyjaśnione zostało także, co e-Faktury w
zmieniają w zakresie transakcji B2B w Polsce oraz jak kompleksowo zarządzić
projektem wdrożenia e-Faktur. Ponadto, Prelegentka omówiła kluczowe wyzwania – pod
kątem podatkowym, technologicznym i biznesowym wynikające z wdrożenia e-Fektur
i przedstawiła rozwiązania technologiczne proponowane przez EY.
Następnie Magdalena Zalech,
Partner w Dziale Doradztwa Podatkowego EY podzieliła się swoimi spostrzeżeniami
na temat Ulgi i
efektywność kosztowa. Prelegentka przywołała katalog kosztów kwalifikowanych w ramach ulgi
B+R oraz omówiła aspekt ulgi na pracowników innowacyjnych i rozwiązanie IP Box.
Dodatkowo, uczestnicy konferencji dowiedzieli się o ulgach na prototyp i na
robotyzację.
Sławomir Czajka, Partner w Dziale Doradztwa Podatkowego EY przedstawił
kolejny temat „Narzędzia prawno–podatkowe służące obniżeniu kosztów zakupu
energii”. Prelegent
omówił rozwiązania służące obniżaniu kosztów energii, w tym wynikające z
Funduszy Europejskich dla Nowoczesnej Gospodarki oraz Fundusze Europejskie na
Infrastrukturę, Klimat i Środowisko (FEnIKS), a także inne mechanizmy wsparcia
efektywności energetycznej.
Ostatnią prezentację konferencji
„Dobrowolne
zasady współpracy z administracją skarbową” omówiła Dorota Pokrop, Partner w Dziale Doradztwa
Podatkowego EY. Prelegentka przywołała przykłady współpracy oraz przedstawiła Program Współdziałania
(monitoring horyzontalny), w tym etapy jego wdrożenia i korzyści z udziału w
Programie.
Konferencję
prowadziła Magdalena Osińska, Dyrektor Działu Prawnego PFPŻ ZP.
Patroni konferencji:
- Stowarzyszenie Krajowa
Unia Producentów Soków
- Związek Polskich
Przetwórców Mleka
- Unia Producentów
i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Związek POLSKIE
MIĘSO
pełna lista aktualności
|