Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 141 partii miodu. Z uwagi na nietypowe cechy sensoryczne (smak, zapach, barwę) zakwestionowano 8 partii (5,7%).
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 158 partiach miodu, z
czego 18 zakwestionowano (11,4%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły
m.in. zawyżonej zawartości 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF), obecności
dekstryn skrobiowych i zaniżonej wartości liczby diastazowej.
Analizę
pyłkową wykonano w 81 partiach miodu, z czego 18 zakwestionowano
(22,2%). Nie potwierdzono pochodzenia botanicznego miodów deklarowanych
jako odmianowe (ze względu na brak przewagi pyłku przewodniego
wskazującego na daną odmianę), a także ich polskiego pochodzenia (z
uwagi na obecność ziaren pyłku roślin obcych dla naszej strefy
klimatycznej).
Oznakowanie
Oznakowanie
zweryfikowano ogółem w przypadku 284 partii (223 partii miodu i 61
partii produktów na bazie miodu), z czego w 114 stwierdzono
nieprawidłowości (75 partiach miodu – 36,6% i 39 partiach produktów na
bazie miodu – 63,9%). Dotyczyły one m.in.:
- Braku wskazania w nazwie miodu jego rodzaju.
- Deklarowania nieprawidłowej odmiany, której nie potwierdziła analiza pyłkowa.
- Użycia
niewłaściwej nazwy dla produktów złożonych z miodu i różnych składników
(np. syropu daktylowego, owoców czy ziół) poprzez użycie w nazwie
określenia „miód” (w tym wyróżnienie go większą czcionką) z uwagi na
definicję miodu jako nazwy prawnej zarezerwowanej dla produktu
jednoskładnikowego niezawierającego dodatków.
- Braku
nazwy opisowej lub użycia nazwy uniemożliwiającej konsumentom poznanie
rzeczywistego charakteru produktów na bazie miodu i odróżnienie ich od
innych produktów, z którymi mogą zostać pomylone.
- Braku
podania w nazwie i wykazie składników produktów na bazie miodu
informacji o formie zastosowanych składników (np. liofilizowane, w
proszku).
- Sugerowania specjalnych właściwości miodu poprzez stosowanie określenia „naturalny”.
- Braku wskazania obowiązkowej informacji o kraju pochodzenia miodu.
- Podawania niezgodnie z przepisami danych producenta oraz informacji o dacie minimalnej trwałości, warunkach przechowywania i ilości nominalnej.
Źródło: GIJHARS