Planowanie czasu pracy pracowników zmianowych i nocnych w świetle przepisów kodeksu pracy oraz zasad ergonomiiKomitet Ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia w klasyfikacji warunków zdrowotnych wymienia czas wolny oraz wypoczynek i rekreację jako potrzeby, których stopień zaspokojenia ma istotny wpływ na stan zdrowia społeczeństwa.Pracownicy zmianowi pracują w warunkach
szczególnie uciążliwych i szkodliwych dla zdrowia. Rosnąca konkurencja,
potrzeba obniżania kosztów, a także maksymalnego wykorzystania mocy
produkcyjnych sprawiły, że do pracowników zwyczajowo już zatrudnionych w
systemie pracy zmianowej i nocnej w szpitalach, policji, transporcie czy
piekarniach dołączyli pracownicy zatrudnieni w zakładach produkcyjnych,
sklepach spożywczych itp.
Polecamy artykuł pt. "Planowanie czasu pracy pracowników zmianowych i nocnych w świetle przepisów kodeksu pracy oraz zasad ergonomii", który dla czytelników kwartalnika "Food-Lex" opracowała Magdalena Rycak radca prawny w Rycak Kancelaria Prawa Pracy i HR, dyrektor w Instytucie Prawa Zatrudnienia i Work-Life Balance w Uczelni Łazarskiego w Warszawie.
Kwartalnik "Food-Lex" nr 4/2022>>
pełna lista aktualności
|