Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Planowanie czasu pracy pracowników zmianowych i nocnych w świetle przepisów kodeksu pracy oraz zasad ergonomii
Komitet Ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia w klasyfikacji warunków zdrowotnych wymienia czas wolny oraz wypoczynek i rekreację jako potrzeby, których stopień zaspokojenia ma istotny wpływ na stan zdrowia społeczeństwa.

Pracownicy zmianowi pracują w warunkach szczególnie uciążliwych i szkodliwych dla zdrowia. Rosnąca konkurencja, potrzeba obniżania kosztów, a także maksymalnego wykorzystania mocy produkcyjnych sprawiły, że do pracowników zwyczajowo już zatrudnionych w systemie pracy zmianowej i nocnej w szpitalach, policji, transporcie czy piekarniach dołączyli pracownicy zatrudnieni w zakładach produkcyjnych, sklepach spożywczych itp.


Polecamy artykuł pt. "Planowanie czasu pracy pracowników zmianowych i nocnych w świetle przepisów kodeksu pracy oraz zasad ergonomii", który dla czytelników kwartalnika "Food-Lex" opracowała Magdalena Rycak radca prawny w Rycak Kancelaria Prawa Pracy i HR, dyrektor w Instytucie Prawa Zatrudnienia i Work-Life Balance w Uczelni Łazarskiego w Warszawie.


Kwartalnik "Food-Lex" nr 4/2022>> 


arbeitsrecht-arbeitszeit-minusstunden-2048x1365

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij