RASFF, czyli jak ostrzega sanepidNa stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie są publikowane ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.GIS prowadzi krajowy punkt kontaktowy sieci RASFF, czyli Systemu
Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (ang. Rapid
Alert System for Food and Feed). System ten służy do wymiany informacji
pomiędzy organami urzędowej kontroli w Europie, które są członkami tego
systemu.
Do systemu wprowadzane są informacje o:
- żywności,
- paszach,
- materiałach do kontaktu z żywnością,
które mogą być niebezpieczne dla zdrowia ludzi, zwierząt lub dla środowiska.
W systemie znajdują się też informacje o tym, jakie działania są podejmowane po zidentyfikowaniu takich produktów.
Jak to działa?
Informację o zagrożeniu związanym z żywnością, paszą lub wyrobami do
kontaktu z żywnością (takimi jak np. kubki czy sztućce) krajowy punkt
kontaktowy w GIS może otrzymać bezpośrednio od producenta lub importera –
kiedy np. wykryje on nieprawidłowości podczas kontroli wewnętrznej.
Może też otrzymać takie powiadomienia od jednego z organów urzędowej
kontroli, czyli:
- Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
- Inspekcji Weterynaryjnej,
- Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa,
- Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Inspekcje prowadzą zarówno kontrole planowe, jak i interwencyjne (np.
w wyniku skargi konsumenta). Sprawdzają też towary importowane podczas
kontroli granicznych.
Jeżeli wykryte nieprawidłowości dotyczą towaru, który jest już w
obiegu handlowym i może stanowić zagrożenie dla zdrowia, GIS informuje o
tym na stronie internetowej. Każda taka informacja zawiera:
- nazwę żywności/produktu i jej rodzaj (nazwa producenta, nr partii, data ważności),
- charakterystykę zagrożenia
- środki podejmowane w celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się ryzyka, w tym również zalecenia dla konsumenta.
Aby skuteczniej dotrzeć z tą informacją do różnych odbiorców,
GIS przekazuje ją też przez kanały w mediach społecznościowych
(Facebook i Twitter). Inne kraje również informują Komisję Europejską o
podobnych przypadkach. Jeśli produkt potencjalnie niebezpieczny jest
dystrybuowany do Polski, GIS postępuje w ten sam sposób i informuje
konsumentów.
Działania międzynarodowe
Informacja o zagrożeniach rozpowszechniana jest nie tylko w Polsce.
GIS przekazuje ją także do punktu kontaktowego Komisji Europejskiej. Punkt
kontaktowy KE publikuje ogólną informację o zagrożeniu w bazie danych RASFF Window,
a punkty kontaktowe poszczególnych krajów dostają szczegółową
informację, na podstawie której sprawdzają, czy zagrożenie dotyczy także
ich.
Czego dotyczą zgłoszenia?
Zgłoszenia mogą dotyczyć różnych kwestii. Zdarza się, że podczas
produkcji dojdzie do zanieczyszczenia drobnoustrojami, które mogą
spowodować zatrucie pokarmowe. Nieraz GIS ostrzega o obecności ciał
obcych, które dostały się do żywności podczas wytwarzania partii
produktu. Informuje też o obecności alergenów, które nie zostały
uwzględnione na etykiecie. W przypadku artykułów do kontaktu z żywnością
– najczęściej GIS ostrzega o możliwości przenikania do żywności
niedozwolonych pierwiastków czy związków chemicznych.
Ostrzeżenie zawsze dotyczy jednej lub kilku partii produktu – nie
oznacza zakazu sprzedaży wszystkich produktów danej marki, które mogą
być na rynku. Zawsze jednak wykrycie nieprawidłowości wiąże się z
postępowaniem wyjaśniającym. Organy kontroli żywności sprawdzą, z czego
wynikały niezgodności i czy oprócz partii, w której stwierdzono
niezgodność, takie same nieprawidłowości nie odnoszą się też do innych
wyprodukowanych wyrobów. Producent czy importer będzie musiał podjąć
skuteczne działania, które zapobiegną powtórzeniu się problemu. Może to
być np. zmiana procedur związanych z produkcją czy warunków
przechowywania żywności. Musi się też liczyć z częstszymi kontrolami w
przyszłości.
Warto pamiętać, że żywnością są także suplementy diety. W tym
przypadku GIS często informuje o obecności szkodliwych substancji, ale też
o składnikach o działaniu medycznym, które nie powinny znaleźć się w
składzie takiego produktu. Suplementy diety nie leczą, a jedynie
uzupełniają naszą dietę o brakujące w niej składniki odżywcze.
WAŻNE
Za bezpieczeństwo żywności w Polsce odpowiada jej producent lub inny
podmiot wprowadzający produkt do obrotu (np. importer). To on ma
zapewnić takie procedury i zabezpieczenia, które zminimalizują ryzyko
zanieczyszczeń czy skażenia.
Ogłoszenia publikowane przez GIS nie służą piętnowaniu
przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań – zwrotu
produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z
firmami branży spożywczej GIS może szybko i skutecznie informować
konsumentów o zagrożeniu.
Więcej informacji o systemie RASFF: https://www.gov.pl/web/gis/rasff
Źródło: GIS
pełna lista aktualności
|