Opinia EFSA dot. wartości orientacyjnych dla miedzi i oceny narażenia na ten pierwiastek z różnych źródełEuropejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności opublikował opinię naukową dotyczącą ponownej oceny istniejących wartości orientacyjnych dla miedzi i oceny narażenia na ten pierwiastek ze wszystkich źródeł.Miedź jest niezbędnym mikroelementem, a
także produktem regulowanym, stosowanym w ekologicznej i konwencjonalnej
ochronie przed szkodnikami. Zarówno
niedobór, jak i nadmierna ekspozycja na miedź może mieć negatywne skutki
zdrowotne.
Jak wskazują eksperci EFSA, homeostaza
ludzkiego organizmu zapobiega objawom toksyczności w krótkim czasie, ale rozwój
przewlekłej toksyczności miedzi jest zależny od homeostazy miedzi i jej
retencji w tkankach. Dowody
z choroby Wilsona sugerują, że zatrzymanie w wątrobie wskazuje na potencjalne
przyszłe i prawdopodobnie nagłe wystąpienie toksyczności miedzi w warunkach
ciągłego jej przyjmowania.
W związku z tym, położono nacisk na
retencję miedzi jako wczesny wskaźnik potencjalnych działań niepożądanych. Zbadano zależności między (a) chroniczną
ekspozycją na miedź i jej zatrzymywaniem w organizmie, zwłaszcza w wątrobie,
oraz (b) stężeniem miedzi w wątrobie i dowodami toksyczności.
Komitet Naukowy (SC) stwierdza, że nie
przewiduje się zatrzymywania miedzi w organizmie przy spożyciu 5 mg/dzień i
ustalił dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) na poziomie 0,07 mg/kg masy ciała. Przeprowadzono udoskonaloną ocenę
narażenia dietetycznego, oceniając wkład ze źródeł dietetycznych oraz
nieżywnościowych.
Udział miedzi pochodzącej z jej
stosowania jako środka ochrony roślin (PPP), dodatków do żywności i pasz lub
nawozów jest znikomy. Stosowanie
miedzi w nawozach lub środkach ochrony roślin przyczynia się do akumulacji
miedzi w glebie. Preparaty
do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt
są ważnymi czynnikami wpływającymi na narażenie niemowląt i małych dzieci na
miedź w diecie. Udział
miedzi ze źródeł innych niż pokarmowe jest znikomy. Ekspozycja dietetyczna na miedź ogółem nie przekracza wartości
wytyczonych w oparciu o wskaźniki zdrowotne u młodzieży, dorosłych i osób
starszych. Nie oczekuje się
ani retencji miedzi w wątrobie, ani działań niepożądanych w związku z
szacowanym narażeniem na miedź u dzieci ze względu na większe zapotrzebowanie
na składniki odżywcze związane ze wzrostem.
Dodatkowe informacje są dostępne na
stronie: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7728
pełna lista aktualności
|