Nowy Raport FAO o emisji gazów przy produkcji rolniczejWedług nowego raportu FAO poświęconego emisji gazów cieplarnianych przez sektor rolno-spożywczy, branża mleczarska ma ok. 4% udział w całkowitej ilości ekwiwalentu CO2 wydzielanego wskutek działalności człowieka. Jeśli natomiast wykluczyć produkcję mięsa krów mlecznych i skupić się wyłącznie na produkcji, przetwórstwie i transporcie mleka i nabiału, odsetek ten spada do 2,7% i stanowi 2/3 ww. łącznego udziału. W 2007 roku wskutek działalności sektora mleczarskiego trafił do atmosfery ekwiwalent 1,97 mld ton dwutlenku węgla.Ogólnoświatowa przeciętna ilość dwutlenku węgla, potrzebna do wyprodukowania 1 kg nabiału, oceniana jest na ekwiwalent 2,4 kg CO2. W zależności od regionu, i co za tym często idzie, systemu produkcji, wielkości te różnią się jednak znacząco. W Europie i Ameryce Płn. jest to mniej niż 1,5 kg, w Ameryce Środkowej i Południowej ponad 3 kg, a w Afryce Płd. ponad 7 kg – podczas hodowli pastwiskowej wydziela się bowiem znacznie więcej gazów cieplarnianych niż przy produkcji zamkniętej (średnio odpowiednio 2,72 wobec 1,78 kg ekwiwalentu dwutlenku węgla). Na wielkość tę składa się emisja podczas wytwarzania i transportu środków produkcji (nawozów, pasz itp.), przy produkcji mleka i jego przetwórstwie, pakowaniu i transporcie do handlu detalicznego. Największy udział (ponad połowa) w łącznej emisji niekorzystnych gazów przy działalności mleczarskiej ma metan. FAO zamierza w kolejnych raportach zbadać poziom emisji gazów cieplarnianych przy hodowli innych gatunków zwierząt i produkcji pozostałych typów mięsa. W raporcie z 2006 r., zatytułowanym "Długi cień produkcji zwierzęcej", FAO oceniało, że wskutek działalności tego sektora rolnego powstaje ok. 18% łącznej emisji gazów cieplarnianych Pełen raport ma zostać opublikowany w przyszłym roku.
Margines błędu obliczeniowego wynosi około 26%.
(Źródło: FAMMU/FAPA ; FAO, AMI)
pełna lista aktualności
|