Unia zwiększa budżet przeznaczony na bezpieczeństwo żywnościNa przełomie kwietnia i maja opublikowano przyjęte wersje budżetu unijnych instytucji na 2006 rok - również tych kluczowych dla bezpieczeństwa żywności.W porównaniu z 2005 rokiem wzrósł budżet Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności: z 37,2 do 46,6 mln euro. Główną część tej sumy (24,6 mln euro) przeznaczono na stałe koszty personelu, a także rozwój infrastruktury służącej władzom EFSA (7,4 mln euro).
Budżet przeznaczony na badania naukowe w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności wynosi 205,2 mln euro, a wydatki na ochronę zdrowia konsumentów - w tym bezpieczeństwo żywności, zdrowie i dobrostan zwierząt oraz zdrowie roślin - 209,5 mln euro.
pełna lista aktualności
|