Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 28 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 122 partiach, z czego 13
zakwestionowano (10,7%). Wykryte nieprawidłowości głównie niezgodnej z
deklaracją zawartości ekstraktu brzeczki podstawowej i alkoholu.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 234 partii, z czego w 104 stwierdzono nieprawidłowości (44,4%). Dotyczyły one m.in.:
- Braku oznakowania w języku polskim.
- Braku wskazania w nazwie informacji o procesach technologicznych,
którym produkty zostały lub nie zostały poddane (np. „pasteryzowane”,
„mikrofiltrowane”, „niepasteryzowane”, „niefiltrowane”).
- Stosowania napisów lub znaków graficznych sugerujących, że produkt został wyprodukowany w innym miejscu niż w rzeczywistości.
- W wykazie składników wskazano ,,słód” bez odniesienia do nazwy alergenu (tj. zboża z jakiego on pochodzi).
- Podawania niezgodnie z przepisami informacji m.in. o ilości nominalnej, warunkach przechowywania i dacie minimalnej trwałości.
Źródło: GIJHARS