Darowizny żywności zagrożone. Ministerstwo Finansów planuje opodatkować opłatą cukrową napoje przekazywane na cele charytatywneW związku z trwającymi pracami nad projektem ustawy o zmianie ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, ustawy o zdrowiu publicznym oraz niektórych innych ustaw, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz Federacja Polskich Banków Żywności (FPBŻ) apelują o utrzymanie dotychczasowego zwolnienia napojów przekazywanych na cele dobroczynne z obowiązku zapłaty tzw. opłaty cukrowej.Zgodnie z projektem ustawy każde przekazanie
przez producenta, nabywcy lub importera napojów będzie objęte „podatkiem
cukrowym”. Dotyczyć to będzie także przypadków, w których podmioty
zobowiązane do zapłaty opłaty będą przekazywać napoje na rzecz organizacji
pożytku publicznego. Pozostawienie zapisu w takim kształcie negatywnie
wpłynie na prowadzoną przez firmy branży napojowej działalność charytatywną, co
dotkliwie odczuje wiele organizacji pozarządowych, które z tej pomocy
korzystają.
Sektor spożywczy, w tym także branża
napojowa, podejmuje szereg działań wspierających organizacje pożytku
publicznego, poprzez m.in. nieodpłatne przekazywanie żywności i napojów. Producenci
napojów regularnie i od wielu lat wspierają darowiznami produktowymi
organizacje takie jak np. Banki Żywności czy Polski Czerwony Krzyż, ale także
wiele mniejszych organizacji działających na rzecz najuboższych obywateli i
rodzin. Wartość darowizn napojów przekazanych przez członków naszej organizacji
przekroczyła w bieżącym roku 9 milionów zł – informuje Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor
generalny PFPŻ ZP.
Wartość i waga różnych produktów z
kategorii napojów, soków i wód przekazanych w bieżącym roku dla FPBŻ wyniosła
odpowiednio ponad 15,85 mln PLN i 5450 ton wspierając w ten sposób osoby
korzystające z pomocy Banków Żywności.
W Polsce 1,6 mln osób żyje poniżej
poziomu skrajnego ubóstwa, co oznacza, że na miesięczne utrzymanie dysponują
one kwotą mniejszą niż 692 zł, czyli ok. 23 zł dziennie. Trend ten nasilił się zwłaszcza w
obliczu trwającej na terytorium Ukrainy wojny i wsparcia obywateli Ukrainy
przebywających w Polsce przez organizacje charytatywne, takie jak Banki
Żywności, dystrybuujące na cele społeczne żywność otrzymaną od polskich
przedsiębiorców.
PFPŻ ZP i FPBŻ spodziewają się, że biorąc
pod uwagę aktualną sytuację gospodarczą, w tym rosnące ceny żywności,
potrzeba wsparcia najbardziej potrzebujących będzie się nasilać. Według
sondażu przeprowadzonego przez CBOS w październiku br. 86 proc. badanych
zadeklarowało silne lub bardzo silne odczuwanie inflacji, przy czym dla Polaków
najbardziej dotkliwy jest wzrost cen żywności. Przyspieszenie wzrostu cen
żywności ma istotnie negatywny wpływ na poziom dobrobytu gospodarstw domowych i
najsilniej jest odczuwalne przez osoby o najniższych dochodach. Respondenci
badania mniej zadowoleni z warunków materialnych swoich gospodarstw
domowych oraz ci o niższych dochodach per capita częściej deklarują, że skutki
wzrostu cen odczuli w bardzo dużym stopniu.
Ze względu na trudną sytuację
gospodarczą i konieczność wspierania zarówno polskich, jak i ukraińskich
obywateli pożądane jest promowanie działalności charytatywnych, zamiast
tworzenia dodatkowych barier dla takiej aktywności. Za wysoce pozytywne w tym
zakresie należy ocenić obowiązujące zwolnienie z podatku VAT darowizn żywności
w ramach działalności charytatywnej przedsiębiorców. Uspójnienie polityki w
zakresie darowizn żywności byłoby właściwe i z korzyścią dla osób w trudnej
sytuacji życiowej.
Zwracamy również uwagę, iż opodatkowanie
darowizn produktowych może doprowadzić do sytuacji, że pełnowartościowe
produkty będą poddawane utylizacji, co jest łamaniem zasad racjonalnej
gospodarki, w tym niemarnowania żywności wprowadzonej do polskiego porządku
prawnego ustawą z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności – uzupełnia Wiceprezes i Dyrektor
generalny PFPŻ ZP.
pełna lista aktualności
|