Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 25 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości w danym zakresie.
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 74 partiach, 6 zakwestionowano
(8,1%). Wykryto niedeklarowane surowce, tj. surowiec wieprzowy w daniach
z zadeklarowaną wołowiną lub kaczką, surowiec wołowy w wieprzowym oraz
mięso oddzielone mechanicznie w krokietach i pierogach z mięsem.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 125 partii, z czego w 55 stwierdzono nieprawidłowości (44,0%). Dotyczyły one m.in.:
- Podmiany asortymentowej (np. ser Feta zastępowano serem sałatkowym, wołowinę zastępowano mięsem wieprzowym).
- Podania niepełnej, niezrozumiałej dla konsumenta nazwy dania, bez
opisu umożliwiającego poznanie jego rzeczywistego charakteru (np.
„pierogi ukr.”).
- Braku wykazu składników lub nieprawidłowego jego podania (np. braku
wyszczególnienia wszystkich składników użytych do produkcji, w tym
komponentów składnika złożonego czy niezachowania malejącej kolejności
użytych składników).
- Umieszczenia wykazu składników oraz danych producenta oferowanych
dań w miejscu, które nie było bezpośrednio dostępne dla konsumentów.
Źródło: GIJHARS