Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Jakość handlowa wyrobów garmażeryjnych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową wyrobów garmażeryjnych z nadzieniem (typu pierogi, naleśniki, krokiety, pyzy, kartacze) w 76 lokalach gastronomicznych.

Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 25 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości w danym zakresie.


Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 74 partiach, 6 zakwestionowano (8,1%). Wykryto niedeklarowane surowce, tj. surowiec wieprzowy w daniach z zadeklarowaną wołowiną lub kaczką, surowiec wołowy w wieprzowym oraz mięso oddzielone mechanicznie w krokietach i pierogach z mięsem. 


Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 125 partii, z czego w 55 stwierdzono nieprawidłowości (44,0%). Dotyczyły one m.in.: 

  • Podmiany asortymentowej (np. ser Feta zastępowano serem sałatkowym, wołowinę zastępowano mięsem wieprzowym).
  • Podania niepełnej, niezrozumiałej dla konsumenta nazwy dania, bez opisu umożliwiającego poznanie jego rzeczywistego charakteru (np. „pierogi ukr.”).
  • Braku wykazu składników lub nieprawidłowego jego podania (np. braku wyszczególnienia wszystkich składników użytych do produkcji, w tym komponentów składnika złożonego czy niezachowania malejącej kolejności użytych składników).
  • Umieszczenia wykazu składników oraz danych producenta oferowanych dań w miejscu, które nie było bezpośrednio dostępne dla konsumentów.

Źródło: GIJHARS


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij