Relacja z konferencji "Oczekiwane kompetencje w branży spożywczej w kontekście aktualnej i prognozowanej sytuacji gospodarczej oraz trendów konsumenckich. Podsumowanie działań Sektorowej Rady ds. Kompetencji w sektorze żywności wysokiej jakości"Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości w dn. 29 listopada 2022 r. w Auli Kryształowej SGGW zorganizowała konferencję "Oczekiwane kompetencje w branży spożywczej w kontekście aktualnej i prognozowanej sytuacji gospodarczej oraz trendów konsumenckich. Podsumowanie działań Sektorowej Rady ds. Kompetencji w sektorze żywności wysokiej jakości".Wydarzenie
otworzyła i prowadziła Animator Rady prof. dr hab. Krystyna Gutkowska. Pierwszą
prezentację pt. „Realizacja projektu
pt. „Sektorowa Rada ds. Kompetencji - Sektor żywności wysokiej jakości i
wdrażanie rekomendacji Rady Sektorowej Sektora żywności wysokiej jakości”
wygłosiła Monika Łyk, zastępca dyrektora Departamentu Rozwoju Kadr
w Przedsiębiorstwach w Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP).
Prelegentka opowiedziała o efektach realizacji projektu Sektorowej Rady ds.
kompetencji sektor żywności wysokiej jakości oraz stanie zaawansowania
wdrażania rekomendacji Rady w projekcie Operatorskim, w tym rekomendacji
nadzwyczajnej wydanej 30 lipca 2020 r. dotyczącej wsparcia
szkoleniowo-doradczego w zakresie zwalczania skutków pandemii COVID-19 w ramach
działania 2.21 PO WER. W celu ograniczenia wpływu COVID-19 w branży spożywczej
zostało przydzielone prawie 6 mln zł dodatkowego dofinansowania usług
rozwojowych. Omówiona została także rekomendacja z 6 listopada 2020 r.,
która stanowi drogowskaz dla instytucji przy podejmowaniu planów związanych
z finansowaniem edukacji. Następnie
Jakub Jakubczak, analityk sektora rolno-spożywczego w prezentacji „Inflacja: ceny żywności oraz implikacje dla
konsumentów” odniósł się do czynników ekonomicznych
wpływających na kondycję branży spożywczej. Lucjan
Paszkiewicz, Senior Partner/CEO w CAPFUL wykładem „Krzyk czarnych łabędzi i tupot szarych
nosorożców. Scenariusze przyszłości na przykładzie projektu Lubelski Rynek
Pracy 2030” podzielił się swoimi spostrzeżeniami nt. potencjału
rozwoju branży spożywczej w Polsce. Następnie
Adriana Skorupska, Główny Specjalista w Sekcji Badań i Strategii, Departament
Analiz i Strategii PARP oraz Agnieszka Szczurek z Ośrodka Ewaluacji
w wystąpieniu pt. „Branżowy Bilans
Kapitału Ludzkiego w sektorze żywność wysokiej jakości – co o branży mówią
wyniki badań” przedstawiły najnowsze tezy dotyczące zapotrzebowania
na kompetencje w branży spożywczej. W
II części konferencji dr Piotr Klatta, ekspert Instytutu Badań Edukacyjnych omówił
prezentację „Sektorowa rama
kwalifikacji jako narzędzie definiowania i kształtowania kompetencji”,
zaś Andrzej Wojciechowicz, koordynator prac Sektorowej Ramy Kwalifikacji dla
Przetwórstwa Żywności (SRK PŻ) przedstawił korzyści i wnioski dla branży wynikające z
trwających prac nad SKR PŻ. Następnie
Animator Rady prof. Krystyna Gutkowska podzieliła się swoimi doświadczeniami z obszaru dobrych praktyk we współpracy szkół z
pracodawcami z perspektywy placówek edukacyjnych, zaś dr
inż. Barbara Groele, dyrektor generalna Krajowej Unii Producentów
Soków odniosła się do tego zagadnienia z punktu widzenia pracodawców. Ostatnią prezentację konferencji pt. „Istota kształcenia
praktycznego/dualnego dla pracodawców. Jak kształtować umiejętności praktyczne
wśród przyszłych i obecnych pracowników sektora” omówił dr hab.
Andrzej Półtorak, prof. SGGW. Transmisja
z wydarzenia dostępna jest na stronie: www.youtube.com/watch?v=vqw-C5FyIKE
Sektorowa
Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości stanowi forum
wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji,
jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli produkcji w sektorze, z
uwzględnieniem pracodawców, przedstawicieli edukacji formalnej i nieformalnej
oraz rynku pracy. Celem działania Rady jest zwiększenie wiedzy o
potrzebach kwalifikacyjno-zawodowych w sektorze.
Projekt nr UDA-POWR.02.12.00-00-SR02/18 jest dofinansowany z
Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza
Edukacja Rozwój 2014-2020 oraz jest realizowany przez lidera projektu – Polską
Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców we współpracy
ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego, UPEMI. Unią Producentów i
Pracodawców Przemysłu Mięsnego oraz Federacją Branżowych Związków
Producentów Rolnych. Dalsze informacje nt. działań Sektorowej Rady ds.
Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości można znaleźć na stronie
internetowej http://rada-zywnosc.pfpz.pl/
pełna lista aktualności
|