Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
45. Sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO rozpoczęta
W poniedziałek, 21 listopada 2022 roku w Rzymie, rozpoczęła się 45. Sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego. W celu zapewnienia jak najszerszego udziału państw członkowskich, posiedzenie Komisji zorganizowano w formie hybrydowej.

Podczas sesji zaplanowano przyjęcie szeregu dokumentów opracowanych przez komitety branżowe i horyzontalne od czasu ostatniej sesji, w tym rewizję normy dla oleju słonecznikowego, norm dla bananów, cebuli i szalotki, owoców jagodowych, świeżych daktyli, szafranu, gałki muszkatołowej, suszonego chili i papryki. W trakcie posiedzenia dyskutowane będzie również przyjęcie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń i pozostałości pestycydów, a także wytycznych z zakresu higieny żywności, zanieczyszczeń żywności i żywności specjalnego przeznaczenia.
We wtorek, podczas popołudniowej sesji, oraz w środę zaplanowano dyskusję oraz ewentualne głosowanie nad wzbudzającym szereg wątpliwości przyjęciem normy dla maksymalnych dopuszczalnych poziomów promotora wzrostu: chlorowodorku zilpaterolu w mięsie wołowym. Polskę na posiedzeniu reprezentują przedstawiciele Punktu Kontaktowego KKŻ FAO/WHO dla Polski, działającego w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Na stronie Komisji Kodeksu Żywnościowego dostępne są wszystkie dotychczas opublikowane dokumenty na sesję.
Wszyscy zainteresowani mogą śledzić obrady bezpośrednio transmitowane online.

Źródło: IJHARS

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij