Pozytywna ocena EFSA dla Neohesperydyny DC17 listopada 2022 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię na temat substancji słodzącej i wzmacniacza smaku Neohesperydyna DC, ponownie potwierdzając jej bezpieczeństwo.EFSA dokonała przeglądu dostępnych
dowodów i stwierdziła, że stosowanie neohesperydyny DC jako dodatku do żywności
przy zgłoszonych zastosowaniach i poziomach nie budzi obaw dotyczących
bezpieczeństwa.
Biorąc pod uwagę ADI wynoszące 20 mg/kg
masy ciała na dzień, EFSA stwierdziła, że oszacowane narażenie było poniżej
wartości referencyjnej we wszystkich grupach wiekowych.
Neohesperydyna DC jest wytwarzana przez
uwodornienie neohesperydyny - flawonoidu występującego naturalnie w gorzkich
pomarańczach. Neohesperydyna DC została pierwotnie dopuszczona do stosowania w
żywności i napojach w Unii Europejskiej w 1988 roku. Zgodnie z przepisami
europejskimi, EFSA została poproszona przez Komisję Europejską o
przeprowadzenie ponownej
oceny bezpieczeństwa Neohesperydyny DC w ramach ponownej oceny wszystkich
dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w UE przed styczniem 2009 r.
Opinia EFSA dostępna jest na stronie:
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7595
pełna lista aktualności
|