Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Wyzwania prawne związane z produkcją żywności”W dniach 16 - 17 listopada 2022 r. odbyła się konferencja „Wyzwania prawne związane z produkcją żywności” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”.Pierwszą prezentację pt. „Plant food – szansa czy wyzwanie dla przemysłu
spożywczego?” wygłosiła Romualda Dolińska, kierownik Działu Konsultacyjno-Prawnego Mérieux
NutriSciences - Silliker Polska Sp. z o.o. W trakcie wystąpienia Prelegentka odniosła
się do zagrożeń mikrobiologicznych w żywności pochodzenia roślinnego. Dzięki
prezentacji uczestnicy zapoznali się z przykładami i wymaganiami prawnymi
dotyczącymi substancji antyodżywczych w żywności. Ponadto, Prelegentka udzieliła
odpowiedzi, jak sprostać wyzwaniom, aby stworzyć przetworzony środek spożywczy
na miarę wyzwań XXI wieku.
Kolejne zagadnienie pt. „Aparatura wspierająca produkcję i analizę
żywności” przedstawił Piotr Kęsicki, ekspert A.G.A. Analytical Sp. z o. o. Sp.
k. W swoim wystąpieniu Prelegent szczegółowo omówił techniki nadkrytyczne
oraz techniki chromatograficzne.
Następnie Joanna Krakowiak z
kancelarii Wardyński i Wspólnicy sp.k. podzieliła się swoimi spostrzeżeniami na
temat zasady swobodnego przepływu towarów na rynku Unii Europejskiej, a także
na temat wyjątków od tej zasady. Ponadto, Prelegentka przywołała przepisy i
interpretacje narodowe w krajach członkowskich UE oraz odniosła się do kwestii
swobodnego przepływu w kontekście zasady zrównoważonego rozwoju.
Ostatnią prezentację pierwszego
dnia konferencji „Omówienie stanowisk Stałego Komitetu UE w sprawie
klasyfikacji dodatków do żywności” omówiła Joanna Gajda-Wyrębek, Kierownik
Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności
Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.
Prelegentka wyjaśniła,
jak prawidłowo sklasyfikować - substancja dodatkowa, składnik żywności, substancja
pomocnicza w przetwórstwie czy substancja wzbogacająca.
II dzień konferencji prezentacją „Kontrola opakowań żywności – obowiązki
przedsiębiorców w zakresie dysponowania dokumentami potwierdzającymi zgodność z
przepisami UE” otworzyła Marzena Pawlicka-Cegiełko, kierownik Pracowni
Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością w Zakładzie Bezpieczeństwa
Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH - PIB. W swoim
wystąpieniu Ekspertka omówiła deklaracje zgodności i inne dokumenty
potwierdzające zgodność, w tym wymagania w przepisach szczegółowych. W trakcie
wystąpienia omówiony został także aspekt przekazywania deklaracji zgodności i
dokumentów uzupełniających w całym łańcuchu dostaw materiałów do kontaktu z
żywnością.
Kolejną
prezentację „Błonnik pokarmowy - kilka słów o metodach analitycznych”
przedstawiła Ewelina Ciunel, przedstawicielka GBA POLSKA Sp. z o.o. W trakcie
wystąpienia Prelegentka przywołała definicję błonnika pokarmowego, a także
odniosła się do przewodnika zawierającego wykaz metod oznaczania błonnika
pokarmowego: „Guidance document for competent authorities for the control of
compliance with EU legislation on: (…) with regard to methods of analysis for
determination of the fibre content declared on a label”. Dzięki prezentacji
uczestnicy konferencji poznali przegląd metod analitycznych stosowanych w
analizie żywności, a także charakterystykę wybranych metod analitycznych.
Ostatnią prezentację pt. „Prace legislacyjne
dotyczące zanieczyszczeń żywności i rewizji rozporządzenia nr 1881/2006”
wygłosił Andrzej Starski, Kierownik Pracowni Oceny Zanieczyszczeń Żywności w
Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego
PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. Prelegent omówił aktualny i postęp prac
legislacyjnych w zakresie akryloamidu, estrów 3-MCPD i estry glicydolu, a także
innych zanieczyszczeń surowców i wyrobów gotowych ważne dla producentów
żywności.
Konferencję prowadziła Dorota Kozłowska, dyrektor PFPŻ
ZP ds. legislacji.
Patroni konferencji:
- Stowarzyszenie
Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Stowarzyszenie
Krajowa Unia Producentów Soków
- Związek Polskich
Przetwórców Mleka
- Unia Producentów
i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Związek POLSKIE
MIĘSO
pełna lista aktualności
|