Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Informowanie konsumentów o produktach spożywczych w świetle aktualnych przepisów”W dniu 20 października 2022 r. odbyła się konferencja „Informowanie konsumentów o produktach spożywczych w świetle aktualnych przepisów” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”.Pierwszą prezentację pt. „Deklaracja
aromatów w oznakowaniu produktów” wygłosiła Joanna Gajda-Wyrębek, Kierownik
Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności
Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu
Badawczego. W swoim wystąpieniu Prelegentka odniosła się do kwestii stosowania określeń „naturalny”,
„sztuczny”, „bez sztucznych aromatów”. Ponadto, omówiony został związek nazwy
produktu i szaty graficznej z rodzajem zastosowanych aromatów, a także
ograniczenia stosowania aromatów w środkach spożywczych.
Kolejne
zagadnienie pt. „Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w kontekście informacji
o wartości odżywczej podawanej na etykietach produktów” przedstawiła Beata Przygoda, Kierownik Pracowni Wartości Odżywczej
Żywności w Zakładzie Żywienia i Wartości Odżywczej Żywności Narodowego
Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.
Prelegentka odniosła się do poziomów granicznych składników, tolerancji
zawartości składników odżywczych oraz sposobu deklarowania dodatkowych
składników odżywczych. Dzięki prezentacji uczestnicy konferencji poznali
najczęściej popełniane przez producentów błędy.
Następnie Michał
Tracz, Senior Associate w kancelarii
Kieszkowska Rutkowska Kolasiński Kancelaria Prawna Sp. j. podzielił się swoimi spostrzeżeniami na temat
Oświadczeń środowiskowych („green claims) w oznakowaniu i reklamie. Prelegent
wyjaśnił, czym są oświadczenia
środowiskowe, a także przedstawił kluczowe wyzwania dla oznakowania i reklamy. Uczestnicy
konferencji poznali również perspektywy
regulacyjne na przyszłość.
Kolejne zagadnienie pt. „Prezentacja dobrowolnych informacji na
temat żywności” omówiła Patrycja Szymańska, Kierownik Działu
Prawnego Eurofins Polska Sp. z o.o. W trakcie wystąpienia omówione zostały najważniejsze
zasady dotyczące prezentowania dobrowolnych informacji na temat żywności, a także
przykłady najpopularniejszych deklaracji wraz z oceną możliwości ich stosowania
- "Produkt polski", "Produkt bezglutenowy", "Produkt
naturalny", "Produkt bez laktozy" i inne.
Ostatnią prezentację „Orzecznictwo sądów
dotyczące znakowania produktów spożywczych oraz reklamy żywności” omówił
Mateusz Hyży z Kancelarii
SSW Pragmatic Solutions Spaczyński, Szczepaniak,
Okoń sp.k. Prelegent podzielił się swoją oceną aktualnych przepisów z zakresu wymagań dotyczących znakowania żywności oraz informacji na temat
żywności, w tym informacji o wartości odżywczej. W trakcie wystąpienia został
także dokonany przegląd orzecznictwa ogólnie dotyczącego znakowania żywności
oraz orzecznictwa dotyczącego nazywania żywności.
Konferencję prowadziła Dorota
Kozłowska, dyrektor PFPŻ ZP ds. legislacji.
Partnerem konferencji była firma Eurofins Polska Sp. z o.o.
Patroni
konferencji:
- Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
- Związek Polskich Przetwórców Mleka
- Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Związek POLSKIE MIĘSO
pełna lista aktualności
|