Znaczenie pojęcia „jakość żywności”W słowniku języka polskiego „jakość” definiuje się jako „zespół cech decydujących o ocenie danego wyrobu”.W literaturze często przez „jakość” produktu
rozumie się poziom doskonałości produktu oraz jego zdolność do zaspokojenia
potrzeb klientów. Jest to zespół cech użytkowych zarówno materialnych (np.
trwałość), jak i emocjonalnych (np. zgodność z osobistymi potrzebami,
obowiązującą modą lub trendami), które wpływają na stopień zaspokojenia określonych
potrzeb konsumenta związanych z zakupem danego produktu. Nabywca, porównując
produkt z innymi konkurencyjnymi produktami dostępnymi na rynku, odwołuje się
właśnie do względnej jakości i jest gotów zapłacić więcej za produkt lepszej w
jego ocenie jakości.
Polecamy artykuł pt. "Znaczenie pojęcia „jakość żywności”", który dla czytelników kwartalnika "Food-Lex" opracował Paweł Wojciechowski z Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego.
Kwartalnik "Food-Lex" nr 3/2022>>
pełna lista aktualności
|