Budowa nowej fabryki PepsiCo w Środzie Śląskiej już na półmetku. Tomasz Bronny zostaje mianowany dyrektorem zakładu.Budowa największej i najbardziej zrównoważonej środowiskowo fabryki przekąsek PepsiCo k. Środy Śląskiej przebiega zgodnie z założonym harmonogramem. Na terenie budowy pracuje zespół ok. 300 osób. Minął rok od położenia kamienia węgielnego, a zakład jest w ponad 50% gotowy do oficjalnego otwarcia fabryki, które nastąpi w pierwszym półroczu 2023 r. Powołano także dyrektora zakładu.Na budowie nowego zakładu produkcji przekąsek
PepsiCo praca wre. Została zakończona realizacja konstrukcji stalowej, poszycia
ścian zewnętrznych oraz dachu i jego izolacji na powierzchni około 70 tys. m2. Na
większej części przestrzeni produkcyjnej powstającego zakładu wylane są
posadzki i kładzione są podłoża żywiczne. Wkrótce rozpocznie się montaż
wyposażenia technologicznego i linii produkcyjnych. Poszczególne pomieszczenia
części biurowej i zaplecza socjalnego zaczynają być widoczne. Łączna zadaszona
powierzchnia zakładu produkcyjno-magazynowego wraz z nowoczesną oczyszczalnią
wyniesie ponad 55 tys. m2. Powstaje także automatyczny magazyn wysokiego
składowania. Cała inwestycja rozłożona na dwa etapy zostanie zrealizowana do
2025 roku.
Fabryka w Środzie Śląskiej będzie najbardziej
zrównoważonym środowiskowo zakładem PepsiCo w Europie. Już na etapie
projektowania zostały wzięte pod uwagę innowacyjne rozwiązania. Unikalną
technologią będzie zbieranie i odzysk wody deszczowej na potrzeby zakładu.
Zgromadzona woda po uzdatnieniu w procesie nanofiltracji będzie wykorzystywana
w procesach technicznych. Trwają także prace nad przyzakładową oczyszczalnią
ścieków, której wydajność wyniesie 1600 m3 na dobę. Zastosowane w reaktorach
biologicznych metody są opatentowane i unikatowe w skali światowej. Oczyszczona
woda będzie klasy „standard river”. Nowatorskimi rozwiązaniami z obszaru
ekologii będą także System Odzysku Ciepła (Heating Recovery System) – na potrzeby
infrastruktury budynkowej, ciepła woda do mycia (CIP – Cleaning In Place) pozyskiwana
z procesu chłodzenia oleju spożywczego oraz odzysk wody z procesu krojenia
ziemniaków i zawracanie jej na wstępne płukanie ziemniaka.
– Sprawny przebieg projektu nowego zakładu
firmy PepsiCo jest możliwy dzięki wspólnym działaniom zgranego i niezawodnego
zespołu projektowego, budowlanego oraz zespołów wspierających PepsiCo. Jest to
kompleksowe przedsięwzięcie, dlatego wymaga ono współpracy różnych specjalistów
na wielu płaszczyznach. Naszą pracę w projekcie wyróżnia rzetelność wykonania,
najwyższej klasy wiedza ekspercka z zakresu inżynierii oraz przyjazna zespołowa
atmosfera– powiedział Krzysztof Dudziński, Starszy Lider Projektu w PepsiCo
Polska, który nadzoruje budowę nowego zakładu.
Nowa fabryka PepsiCo obok Środy Śląskiej
zatrudniła do tej pory ok. 40 osób. Są to osoby pełniące różne funkcje –
głównie na stanowiskach kierowniczych i specjalistycznych, takich jak:
kierownik magazynu, produkcji, działu utrzymania ruchu, jakości, BHP oraz planiści
produkcji. Aktualnie poszukiwani są automatycy, specjaliści i technicy do
działu oczyszczalni ścieków, operatorzy maszyn, technicy utrzymania ruchu, a
także pracownicy laboratorium. Docelowe zatrudnienie w nowej fabryce wyniesie
około 500 osób. Działania rekrutacyjne prowadzone są głównie wśród lokalnej
społeczności.
Poziom zaawansowania bieżących prac w obiekcie
PepsiCo wymaga kompleksowych działań zarówno w obszarze technicznym jak i
operacyjnym. Od września 2022 r. od strony funkcjonalnej zakładem kieruje
Tomasz Bronny, który pracuje jako Starszy Kierownik Zakładu Produkcyjnego k.
Środy Śląskiej. Wcześniej Tomasz przez 2 lata zarządzał m.in. fabryką przekąsek
PepsiCo Polska w Grodzisku Mazowieckim. Z powodzeniem realizował tam założone cele
biznesowe. Dał się poznać przede wszystkim jako bardzo dobry lider i członek
zespołu.
– Nowa fabryka to przyszłość PepsiCo. Jako jej kierownik
zajmę się m.in. rekrutacją, szkoleniami, wdrażaniem procesów oraz pracami niezbędnymi
do uruchomienia produkcji. Przede mną duże wyzwanie, ponieważ nowy zakład
produkcyjny PepsiCo to ogromne przedsięwzięcie. Wydajna produkcja, jakość i
bezpieczeństwo fabryki k. Środy Śląskiej są tworzone przez wspaniałych ludzi z
PepsiCo zaangażowanych wraz ze mną w ten innowacyjny projekt. – powiedział Tomasz Bronny.
Pod kątem technicznym działania na terenie
budowy obiektu, od momentu położenia kamienia węgielnego pod jego budowę w
minionym roku, z sukcesem nadzorował Krzysztof Dudziński, Starszy Lider
Projektu. Będzie on zarządzał dalszymi pracami technicznymi w kompleksie –
zakończeniem budowy poszczególnych obiektów, instalacją i uruchomieniem linii
technologicznych oraz otwarciem fabryki zgodnie z przyjętymi założeniami.
W nowym zakładzie PepsiCo w Środzie Śląskiej z
ziemniaków będą produkowane chipsy Lay's, Lay’s Oven Baked, a z kukurydzy
nachosy Doritos. Produkty te trafią do ponad 20 europejskich krajów. Obecnie
PepsiCo Polska na stałe współpracuje z 80 gospodarstwami dostarczającymi
ziemniaki produkowane w 100% w sposób zrównoważony na obszarze 5800 hektarów. Dzięki
powstaniu nowej fabryki, PepsiCo nawiąże współpracę z kilkunastoma kolejnymi
polskimi gospodarstwami, także w regionie, oferując im wsparcie w modernizacji środków produkcji oraz technik
upraw.
O firmie PepsiCo
Konsumenci w ponad 200 krajach i
regionach na całym świecie sięgają po produkty firmy PepsiCo ponad miliard razy
dziennie. Łączny przychód netto pochodzący ze sprzedaży uzupełniającej się
oferty produktów żywnościowych i napojów oferowanych przez marki Lays, Doritos,
Cheetos, Gatorade, Pepsi-Cola, Mountain Dew, Quaker i SodaStream, wchodzące w
skład koncernu PepsiCo, wyniósł w 2020 roku ponad 70 mld dolarów amerykańskich.
W swoim globalnym portfolio PepsiCo posiada szeroką i różnorodną ofertę
produktów żywnościowych i napojów oferowanych pod wieloma markami, a każda z
legendarnych marek generuje w ciągu roku przychody na poziomie ponad miliarda
dolarów amerykańskich.
W swoich działaniach PepsiCo kieruje
się wizją „Winning with PepsiCo Positive (pep+)”, która wskazuje drogę do
uzyskania pozycji światowego lidera w obszarze wygodnych, gotowych do spożycia
produktów żywnościowych i napojów. pep+ to nowa, strategiczna transformacja
PepsiCo w kierunku zrównoważonego rozwoju, obejmująca wszystkie obszary
działalności firmy, która skupia się wokół dążenia do dalszego rozwoju
przedsiębiorstwa i budowania wartości w granicach stawianych przez planetę oraz
inspirowania pozytywnych zmian dla Ziemi i jej mieszkańców. Więcej informacji
na temat PepsiCo jest dostępnych na globalnej witrynie pod adresem www.pepsico.com oraz na polskiej stronie firmy http://www.pepsicopoland.com.